Vreemde landen ontdekken, slapen op spannende plekken, vuurtjes stoken en bergen beklimmen ... en dat allemaal in je verbeelding. De kleuters gaan op reis in hun hoofd en beleven menig avontuur.
Een spannend en ontroerend interactief verhaal over vissen in de zee. Schrijver Evelien Pullens vertelt het in de kring, met de hulp van handpoppen. Onder water worden de dingen van verschillende kanten bekeken:
Wie is er bang voor het donker?
Wie is er bang voor de nacht?
In deze voorstelling ontmoeten we Orion. Orion is bang voor een heleboel dingen. En het allerbangst is Orion voor het donker. In het donker kan je niks zien!
Detective de Boer wil altijd alles weten. Samen met Kat speurt hij overal naar antwoorden op vragen. Waarom sleept Buur zo met haar spullen? Wat moet ze met die lege dozen? Hoe meer vragen hij stelt, des te minder antwoorden hij krijgt.
Aan de hand van haar boek Een kamer van krijt neemt Evelien Pullens de kleuters mee in een vrolijke spelles over verhuizen en nieuwe vriendjes leren kennen.
Nu eens letterlijk een spetterend project! De kinderen onderzoeken het leven onder, boven en aan het water met trechters, slangen, bekertjes, gieters en rietjes. Ze spelen hun eigen watermuziek op bijzondere instrumenten als de rainmaker en de oceandrum.
Kunstenaar en vakdocent Mai Linh Ly richt tijdelijk haar atelier in de school in. De kinderen zien haar tekenen en schilderen - tussen de planten die haar inspireren - en mogen alles vragen. Het is de start van een kunstzinnig plantenonderzoek: ze krijgen allemaal een stekje mee naar de klas.
Spelen over aarde, water, lucht en vuur, met een watermantel, vuurhoed, modderschoenen en luchtstaf. Deze speciaal door kunstenaars ontworpen attributen zijn de inspiratie voor dramalessen over de vier elementen.
Een prachtige les met een simpele formule: de leerkracht vertelt met woorden, de musicus vertelt met muziek. Samen met de fluitiste breng je zo een echte kleine voorstelling over Kikker - hij is verliefd.
Dramadocent Elke Steenstra speelt het spannende tafelpoppenspel Kikker is bang. Kikker is ’s avonds alleen thuis en hoort vreemde geluiden. Hij rent naar Eend, maar dat helpt niet...
Een project van vier workshops, die allemaal worden uitgevoerd door de vakdocent muziek. De leerlingen maken in dit project kennis met de prachtige klassieke muziek van Camille Saint-Saëns. In Het Dierencarnaval wordt in ieder deel weer een ander dier verklankt.
Een zonovergoten landschap, donkere wolken die dreigend komen aangezeild... Door kleur en vorm kan een schilderij je een vakantiegevoel geven of de rillingen bezorgen op een warme dag. Hoe komt dat? En interessanter nog: hoe doe je dat?
Vanaf een jaar of acht krijgen veel kinderen problemen met hun eigen tekeningen. Dat is niet zo gek: ze zien hoeveel ‘mooier’ het werk van anderen uitpakt. Die onzekerheid kan verholpen worden...
Wat is een koe? Vergelijk het trage herkauwen van de beroemde stier van Potter met de vreugdesprong van Frans Marc's koe die eindelijk weer de wei in mag. Hang er een mooie foto naast van een prehistorische schildering in Lascaux en je weet ...
Mechanisering en robotisering veranderen beroepen, productie en productieprocessen. Deze workshopreeks maakt het mogelijk daarop ook met de jongere kinderen in te gaan. In hun spel reizen ze met de 'tijdmachine' naar 1900 - en terug.
De toverclub van Carlo, Zahra en Michel kent eigen regels en geheimen. Schrijfster Evelien Pullens leest voor uit haar boek Carlo en Zahra. De toverclub – over de drie vrienden en hun club.
Van huis en haard verdreven zijn. Heimwee en verlangen naar je thuis, ver weg en misschien onbereikbaar. Het thema is van alle tijden en in 2018 helaas zeer actueel. In dit project maken de leerlingen er theater over.
De filosofie van de clown? Ja! durven zeggen, nieuwsgierig zijn zonder oordeel, niet denken maar doen. Met veel spelplezier en natuurlijk de rode neus, gaan de leerlingen op zoek naar de clown in zichzelf.
Leren spelen - en je beter bewust worden van je lijf en lichaamsdelen. In dit laboratorium laten de leerlingen hun robot of pop tot leven komen - zoals ooit Professor Frankenstein z'n monster, en Meneer Gepetto z'n Pinnokio.
De groep mag lekker onderuit gaan zitten en luisteren naar een spannend verhaal. De dochter van een piramide-bouwer in Egypte vertelt hoe ze heeft gezien dat de dochter van de farao een baby uit de Nijl viste en opvoedt als haar eigen zoon.
Zo groet men in India: met een lichte buiging en: ‘Namasté’ ofwel ‘Ik buig voor jou’. De vakdocent leert de leerlingen de sierlijke Indiase gebaren - én laat hen proeven van de razend populaire Bollywooddans.
In deze interactieve voorstelling van het muzikale duo Mees & Leek, maken de leerlingen kennis met Rosa Lang van Stof, van huis uit een keurige dame …
De vakdocent drama werkt een hele schooldag met je groep aan een romantisch winterspel naar het boek The Snowman van Raymond Briggs. De leerlingen maken scènes en werken die uit.
We gaan de diepte in. Zorg dat je luchtig bent gekleed, want we zullen de hitte gaan voelen en het in het lokaal laten donderen. De weg de vulkaan in is een avontuur op zich -maar door de ritmische klanken van wat we onderweg tegenkomen, best uit te houden.
Wat bedoelen mensen als ze zeggen dat het ‘je voor de wind gaat’ of dat je juist ‘uit het lood geslagen bent’? Wanneer ben je ‘uit balans’? En hoezo moet je nodig ‘een toontje lager zingen’?
Er is eigenlijk geen thema of onderwerp op school, waarover je géén leuke stop-motion film kunt maken. Deze bij kinderen zeer populaire animatietechniek geeft op creatieve en speelse wijze gelegenheid een verhaal te vertellen met direct zichtbaar resultaat.
Henri Matisse had veel invloed op de Westerse kunst. De schilder keek de kunst af bij islamitische vormgeving die hij zag in Noord-Afrika. De vakdocent vertelt over de reizen van Matisse en schildert met de leerlingen in zijn kleurige, vereenvoudigde stijl.
Gun je leerlingen de kans materiaalinzicht en een ruimtelijk kunstzinnig vermogen te ontwikkelen. De handenarbeidlessen van deze serie leggen een basis. De relatie met kunst en architectuur wordt in iedere les getoond.
Het nepnieuws vliegt ons om de oren - en vroeger konden ze er ook wat van. In tijden van oorlog werd goed betaald voor propaganda-kunst. Andere schilders protesteerden juist tegen het geweld. Deze workshop werkt aan de mediawijsheid van de leerlingen.
Is een vriend die je niet meer ziet geen vriend meer? Als je elkaar niet meer ontmoet, is dan alles voorbij? Hoe kan een geliefd persoon die uit je leven verdwenen is, daarin nog een rol spelen?
Dansplezier, daar gaat het om in de 4 kleine projecten van onze leerlijn dans. Groep 1 - 8 krijgt systematisch de gelegenheid de eigen bewegingsmogelijkheden te onderzoeken en te vergroten.
We zijn op pad in de jungle. Een gevaarlijke tocht, dus we moeten ons goed voorbereiden. Welke dieren kunnen tegenkomen? Hoe bewegen zij zich voort? Een serie workshops over diereigenschappen, én een goede kennismaking met dans. Alle basisprincipes van de discipline komen aan bod.
Kamishibai is een vorm van Japans verteltheater. De kinderen spelen samen een verhaal uit aan de hand van de prenten in het vertelkastje. Extra leuk is het, als ze die prenten zelf hebben getekend.
Gloednieuwe workshopserie voor elke groep, gebaseerd op mooie kinderboeken. Samen vormen ze een doorgaande leerlijn, die inzet op de ontwikkeling van de competenties creëren, presenteren en sociale vaardigheden.
Fantastische Arabische verhalen, sinds de 18e eeuw met veel succes in Europa geïntegreerd. De Vertellingen uit 1001 Nacht bieden de inspiratie voor dit schoolproject in oosterse sfeer, waaraan de HELE school kan meewerken.
Wat maakt je een held? Dat is de vraag, in dit project dat de leerlingen op de eerste plaats de spannende, 3000 jaar oude (!) Odysseus-verhalen en een uitdagende beeldende opdracht biedt. Onze vakdocenten nemen alle beeldende lessen voor hun rekening.
Schilderijen vol klinkende kleur toveren de school om in een lusthof voor het oog! Door de lessen van dit project worden de leerlingen zich bewust van de expressieve kracht van kleur en kleurencombinaties. Met verve gaan ze aan de slag.