Vreemde landen ontdekken, slapen op spannende plekken, vuurtjes stoken en bergen beklimmen ... en dat allemaal in je verbeelding. De kleuters gaan op reis in hun hoofd en beleven menig avontuur.
Een spannend en ontroerend interactief verhaal over vissen in de zee. Schrijver Evelien Pullens vertelt het in de kring, met de hulp van handpoppen. Onder water worden de dingen van verschillende kanten bekeken:
Detective de Boer wil altijd alles weten. Samen met Kat speurt hij overal naar antwoorden op vragen. Waarom sleept Buur zo met haar spullen? Wat moet ze met die lege dozen? Hoe meer vragen hij stelt, des te minder antwoorden hij krijgt.
Zingen is leuk en gezond. In dit aanbod voor leerkrachten en kinderen van de onderbouw, zing je zelf weer eens in koor en leert de vakdocent muziek je optimaal gebruik maken van bundels als Kleuter-wijs of van het liedaanbod in de muziekmethode.
Spelen over aarde, water, lucht en vuur, met een watermantel, vuurhoed, modderschoenen en luchtstaf. Deze speciaal door kunstenaars ontworpen attributen zijn de inspiratie voor dramalessen over de vier elementen.
Dramadocent Elke Steenstra speelt het spannende tafelpoppenspel Kikker is bang. Kikker is ’s avonds alleen thuis en hoort vreemde geluiden. Hij rent naar Eend, maar dat helpt niet...
Een project van vier workshops, die allemaal worden uitgevoerd door de vakdocent muziek. De leerlingen maken in dit project kennis met de prachtige klassieke muziek van Camille Saint-Saëns. In Het Dierencarnaval wordt in ieder deel weer een ander dier verklankt.
Een project van vier workshops, die allemaal worden uitgevoerd door de vakdocent muziek. Kadir en Sofie beleven na schooltijd samen allerlei avonturen in het bos. Ze zien een egel, bouwen een boomhut en verzinnen hun eigen geheime (noten)schrift.
In een grote luchtballon zeilt een klein muisje zachtjes door de prachtig blauwe lucht. En ineens: de donkere schaduw van een kat. Een noodkreet brengt het muizendorp in rep en roer: De kat komt eraan!
Mechanisering en robotisering veranderen beroepen, productie en productieprocessen. Deze workshopreeks maakt het mogelijk daarop ook met de jongere kinderen in te gaan. In hun spel reizen ze met de 'tijdmachine' naar 1900 - en terug.
In de klas arriveert een koffer vol spullen uit Doornroosjes Kasteel. De leerlingen brengen met het zilveren dienblad, de lantaarn, geldkist en gouden handspiegel de inwoners van het kasteel tot leven.
Pikkuhenki is eigenlijk niet zichtbaar. Maar als ze eenmaal in je hoofd zit, kan er van alles gebeuren. Je durft ineens veel meer en het lijkt wel of iedereen naar je luistert. Dan gaat het er maar om wat je met die macht gaat doen...
In de reeks 1-2-3 theater! maar liefst 3 nieuwe dagprojecten. De vakdocent komt een hele schooldag in de klas en maakt met de leerlingen een theaterstuk dat ’s middags voor 't publiek wordt opgevoerd.
Rijke Nederlanders keken veel af van de Fransen. Ze lieten 'Franse tuinen' aanleggen en kleedden zich in Franse stijl. Stel je voor dat je met zo'n bepoederde pruik rondloopt. Ja, kinderen ook, in de Tijd van Pruiken en Revoluties!
Ergens is een land, hier ver vandaan. Een land met … ja, hoe ziet het er eigenlijk uit? Wie wonen er in dat land en wat groeit en bloeit er? Spreken ze er een taal? En trouwens, hoe heet het daar? We nemen elkaar mee op ontdekkingsreis. Ga je mee?
De leerlingen maken kennis met Land Art, de kunst die op een plek in de natuur een verandering aanricht. Ze gaan op de fiets of met auto’s naar een mooie plek aan het water en maken daar drijvende objecten van de natuurlijke materialen die er te vinden zijn.
De groep mag lekker onderuit gaan zitten en luisteren naar een spannend verhaal. De dochter van een piramide-bouwer in Egypte vertelt hoe ze heeft gezien dat de dochter van de farao een baby uit de Nijl viste en opvoedt als haar eigen zoon.
De Attan is oorspronkelijk een dans van de Pashtun in Afghanistan. Het volk danste die bij alle mogelijke gelegenheden: in tijden van oorlog zowel als op bruiloften. Interessant voor de leerlingen eens te ervaren hoe het voelt: samen zo'n opzwepend ritme dansen.
De Turkse Halay wordt traditioneel gedanst tijdens bruiloften. Op een rij, of met z'n allen in een kring, komen de dansers langzaam op gang - en dan gaat het sneller en sneller. De vakdocent leert de groep de passen. Iedereen doet mee. Feest!
Vorm geven aan je rol; echt een verhaal vertellen. De Improvisatie-bus bevat 30 spelopdrachten die de leerlingen stimuleren in het eigen spel te associëren, luisteren, kijken en samen te spelen. En vooral: vertrouwen te krijgen in de eigen fantasie.
Hoe kom ik over op andere mensen? En hoe maak ik (nog beter) contact met ze?
In de workshops Jij & Ik komen diverse spelvormen aan bod. De leerlingen leren zich presenteren zoals ze dat zelf graag willen.
Ben jij een popstar? Word je vrolijk van gekke poppen met grappige stemmetjes?
In dit dagproject leren de leerlingen acteren - met een handpop die ze zelf maken van kosteloos materiaal.
De vakdocent drama werkt een hele schooldag met je groep aan een romantisch winterspel naar het boek The Snowman van Raymond Briggs. De leerlingen maken scènes en werken die uit.
Zingen is hot! In dit aanbod voor de leerkrachten en kinderen van de bovenbouw, zing je zelf weer eens in koor en leert de vakdocent je optimaal gebruik te maken van de bundel Come, follow me
We gaan de diepte in. Zorg dat je luchtig bent gekleed, want we zullen de hitte gaan voelen en het in het lokaal laten donderen. De weg de vulkaan in is een avontuur op zich -maar door de ritmische klanken van wat we onderweg tegenkomen, best uit te houden.
Vakdocent Pieter-Jan Nijessen geeft de kinderen les op samba-instrumenten uit Brazilië. Ze bespelen de surdo, tamborim, a gogo, shaker en repenique, instrumenten die de basis vormen voor het carnaval in Rio de Janeiro.
Maak zelf de keus welke werelddelen de vakdocent muziek met je groep bezoekt: wordt dat het Australië van de Aboriginals, het Braziliaanse carnaval, een Turkse bruiloft? Of een echte wereldreis, met iedere les nieuwe muziek op weer een ander percussie-instrument?
De kinderen bespelen de Australische didgeridoo. Met speelse (adem)oefeningen leren ze de blaastechniek, om uiteindelijk die betoverende toon te kunnen laten horen op de sierlijke didgeridoo. Ze maken gebruik van 'aarde- en luchtinstrumenten’.
De leerlingen bespelen de darbuka en riq. Spelenderwijs leren ze de typische slag- en vingertechniek waarmee deze instrumenten uit Turkije worden bespeeld. We bereiden ons voor op 'de feestelijke opening van een Turkse bruiloft', onze eindpresentatie.
De leerlingen leren verschillende Afrikaanse ritmes en de daarbij behorende slagtechniek. Ze trommelen gezamenlijk aan het eind van de les al een aardig ritme.
Energieke workshops die klinken als ... boom! whack! Boomwhackers zijn wat je noemt een hit in het muziekonderwijs. Je kunt er samen ritmes en melodieën mee spelen. De leerlingen leren hun eigen muziek maken met de plastic buizen.
Er is eigenlijk geen thema of onderwerp op school, waarover je géén leuke stop-motion film kunt maken. Deze bij kinderen zeer populaire animatietechniek geeft op creatieve en speelse wijze gelegenheid een verhaal te vertellen met direct zichtbaar resultaat.
Een vlog is een ‘videodagboek’ over wat je zelf meemaakt, in je eigen leven. En wat is dan leuker dan een vlog te maken op je eigen school? In deze workshop voor groep 7 en 8 vloggen de leerlingen een hele dag over een bijzondere activiteit op school: een theaterdag, een schoolfeest, een project- of themadag…
Het nepnieuws vliegt ons om de oren - en vroeger konden ze er ook wat van. In tijden van oorlog werd goed betaald voor propaganda-kunst. Andere schilders protesteerden juist tegen het geweld. Deze workshop werkt aan de mediawijsheid van de leerlingen.
Twee professionele dansers dansen mét de leerlingen een verhaal over vriendschap. In de dans vragen ze zich af wat ‘vriendschap’ eigenlijk betekent.
In de reeks 1-2-3 theater! maar liefst 3 nieuwe dagprojecten. De vakdocent komt één hele schooldag in de klas en maakt met de leerlingen een theaterstuk dat ’s middags voor de ouders of andere groepen wordt opgevoerd.
Saidjah en Adinda biedt inkijk in een niet te verwaarlozen aspect van onze koloniale geschiedenis: de onderdrukking. De leerlingen beluisteren het verhaal en spelen het in de aansluitende dramalessen - in Indische stijl - uit met zelfgemaakte wajangpoppen.
Groep 8 blaast leven in de klassenfoto! Op een foto staat iedereen stil en wordt geen woord gesproken. In dit geval maken de kinderen in 90 minuten een korte film - een bericht aan hun klasgenootjes en zichzelf in de toekomst.
Dansplezier, daar gaat het om in de 4 kleine projecten van onze leerlijn dans. Groep 1 - 8 krijgt systematisch de gelegenheid de eigen bewegingsmogelijkheden te onderzoeken en te vergroten.
De leerlingen bekijken en beschrijven water en vragen zich af hoe het beweegt, wat het kan en hoe het van vorm, substantie, in snelheid of beweging kan veranderen. Hamvraag natuurlijk in deze dansles: hoe vertalen we ‘water’ naar bewegingen van het eigen lichaam?
We zijn op pad in de jungle. Een gevaarlijke tocht, dus we moeten ons goed voorbereiden. Welke dieren kunnen tegenkomen? Hoe bewegen zij zich voort? Een serie workshops over diereigenschappen, én een goede kennismaking met dans. Alle basisprincipes van de discipline komen aan bod.
Kamishibai is een vorm van Japans verteltheater. De kinderen spelen samen een verhaal uit aan de hand van de prenten in het vertelkastje. Extra leuk is het, als ze die prenten zelf hebben getekend.
Gloednieuwe workshopserie voor elke groep, gebaseerd op mooie kinderboeken. Samen vormen ze een doorgaande leerlijn, die inzet op de ontwikkeling van de competenties creëren, presenteren en sociale vaardigheden.
Een humoristische voorstelling, in één dag gemaakt en gespeeld door de hele school! De vakdocenten theater zijn de hele dag aanwezig en nemen ALLE leerlingen mee in Roald Dahls verhaal van James en de Reuzenperzik.
ALLE leerlingen van de school spelen mee in De Reuzenperzik. Na 2 theaterworkshops door de vakdocenten staan ze zelfverzekerd op het podium, en spelen hun scène vol spelplezier.
De hele school smult van de spannende verhalen over Koning Arthurs dappere ridders. Op de feestelijke theaterdag spelen ALLE leerlingen hun rol in een echt middeleeuws schouwspel in de Ridder(gym)zaal.
Theaterles voor de hele school in het teken van Koning Arthurs hoofse ridders. In de eindpresentatie(s) spelen ALLE leerlingen hun rol in een middeleeuws schouwspel in de Ridder(gym)zaal.
Fantastische Arabische verhalen, sinds de 18e eeuw met veel succes in Europa geïntegreerd. De Vertellingen uit 1001 Nacht bieden de inspiratie voor dit schoolproject in oosterse sfeer, waaraan de HELE school kan meewerken.
Iedereen aan boord voor deze kleurrijke wereldreis! Met de HELE school vlieg je de wereld rond, in een bonte voorstelling vol muziek en dans. Van Mexico tot China, van Spanje tot Australië en Brazilië tot Zuid-Afrika... iedere groep toont van een zelfgekozen plek op aarde hoe de mensen daar dansen, zingen en muziek maken.
Wie wil er nou niet spelen en zingen in een échte band? Een rockartiest zijn en schitteren op een podium? BandEvent arriveert met een aanhanger vol drumstellen, elektrische gitaren, synthesizers, microfoons, conga's en bongo's, en zet de school op z'n kop!