Castingbureau Talent Unlimited zoekt een hoofdrolspeler en figuranten voor een Nederlandse griezelfilm. We zoeken naar kinderen die zombies kunnen spelen, heel erg eng kunnen kijken en doodstil kunnen staan of zitten.
Een vrolijk project over anders zijn. Elmer is geen gewone olifant. Uiteindelijk blijkt zijn geblokte vel geen probleem; alle olifanten willen eigenlijk wel zo mooi worden als hij. De leerlingen leven zich in, leren kleuren mengen en beschilderen een hele optocht olifanten.
Waarom ben ik er?
Deze grote vraag neemt ook jonge kinderen soms danig in beslag. In het prentenboek Waarom jij er bent hebben de grote mensen er allemaal hun eigen idee over.
Vreemde landen ontdekken, slapen op spannende plekken, vuurtjes stoken en bergen beklimmen ... en dat allemaal in je verbeelding. De kleuters gaan op reis in hun hoofd en beleven menig avontuur.
Wie is er bang voor het donker?
Wie is er bang voor de nacht?
In deze voorstelling ontmoeten we Orion. Orion is bang voor een heleboel dingen. En het allerbangst is Orion voor het donker. In het donker kan je niks zien!
Een roodstenen huisje, midden in een tuin. Woont daar niet een heks…? Met dit project leid je de leerlingen letterlijk spelenderwijs de sprookjeswereld binnen van Lidia Postma, schrijfster en illustrator van het boek Heksentuin.
Er was eens een prinsesje… dat liever piraat wou zijn. Echt waar: ze was lief en mooi en rijk, maar wilde juist wild en woest de zee opvaren en vechten met een zwaard. De koningin werd er tureluurs van.
De klas kijkt en speelt mee in een sinterklaasspel waarin de Sint stap voor stap zichzelf wordt. De Goedheiligman is onderweg naar Nederland. De kinderen varen mee als zijn Pieten en spelen later het speelgoed in de winkel waar de Sint zijn inkopen doet.
Spelen over aarde, water, lucht en vuur, met een watermantel, vuurhoed, modderschoenen en luchtstaf. Deze speciaal door kunstenaars ontworpen attributen zijn de inspiratie voor dramalessen over de vier elementen.
Een fluitiste en een gitarist. Duo Entre Dos brengt de kinderen het romantische sprookje van Max Bolliger en Jindra Capek over de koning en zijn droomvogel, in muziek en beeld.
Mathilde de muis kent veel geluiden, maar muziek heeft ze nog nooit gehoord. Tot ze plotseling stuit op een muis van kaas, die op zijn staartje de mooiste melodieën fluit.
Stel je voor, we gaan op bezoek bij de Poepfabriek! Nemen dus een kijkje in ons eigen lichaam. Wat gebeurt er allemaal met dat hapje brood en die slok chocomel? We ontdekken het spelenderwijs, in een spannend avontuur over een fabriek die met sluiten wordt bedreigd...
Dramadocent Elke Steenstra speelt het spannende tafelpoppenspel Kikker is bang. Kikker is ’s avonds alleen thuis en hoort vreemde geluiden. Hij rent naar Eend, maar dat helpt niet...
Muis wil gaan zeilen,
maar het waait niet hard genoeg ...
Korte zinnen, een goed lopend metrum en veel humor: de eerste Kikker en Pad-verhalen dateren uit 1970, maar amuseren alsof ze gisteren zijn afgeleverd.
Een project van vier workshops, die allemaal worden uitgevoerd door de vakdocent muziek. De leerlingen maken in dit project kennis met de prachtige klassieke muziek van Camille Saint-Saëns. In Het Dierencarnaval wordt in ieder deel weer een ander dier verklankt.
In Het Prinsenkind schreef Maranke Rinck verhalen bij dierportretten van Martijn van der Linden. Alle dieren dragen prachtige sieraden voor een feestelijke bijeenkomst - in Afrikaanse stijl. Ze zijn op weg naar ‘het prinsenkind’.
Vanaf een jaar of acht krijgen veel kinderen problemen met hun eigen tekeningen. Dat is niet zo gek: ze zien hoeveel ‘mooier’ het werk van anderen uitpakt. Die onzekerheid kan verholpen worden...
In de klas arriveert een koffer vol spullen uit Doornroosjes Kasteel. De leerlingen brengen met het zilveren dienblad, de lantaarn, geldkist en gouden handspiegel de inwoners van het kasteel tot leven.
De toverclub van Carlo, Zahra en Michel kent eigen regels en geheimen. Schrijfster Evelien Pullens leest voor uit haar boek Carlo en Zahra. De toverclub – over de drie vrienden en hun club.
Van huis en haard verdreven zijn. Heimwee en verlangen naar je thuis, ver weg en misschien onbereikbaar. Het thema is van alle tijden en in 2018 helaas zeer actueel. In dit project maken de leerlingen er theater over.
Lepels en vorken, gordijnstofjes, de Mini Cooper ... Ze bestonden niet, totdat iemand ze bedacht. Dit project wijdt de leerlingen in de geheimen van de ontwerper in.
Heeft de balpen in mijn hand zijn eigen leven? Wat zou hij voelen?
Verplaats je eens in de voorwerpen om je heen. Wat zouden de dingen eigenlijk denken?
Je moet er zelf in kijken. Daar krijg je beslist geen spijt van. Wat je er wel van krijgt is zin. Zin om verder te lezen. Zin in tekenen en knutselen. Zin in verzinnen.*
De Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder haalde zijn neus op voor massieve en deftige beeldhouwmaterialen als steen en marmer. Naar eigen zeggen prefereerde hij het ‘tekenen in de ruimte’ met ijzerdraad.
Vorm geven aan je rol; echt een verhaal vertellen. De Improvisatie-bus bevat 30 spelopdrachten die de leerlingen stimuleren in het eigen spel te associëren, luisteren, kijken en samen te spelen. En vooral: vertrouwen te krijgen in de eigen fantasie.
Hoe kom ik over op andere mensen? En hoe maak ik (nog beter) contact met ze?
In de workshops Jij & Ik komen diverse spelvormen aan bod. De leerlingen leren zich presenteren zoals ze dat zelf graag willen.
Ben jij een popstar? Word je vrolijk van gekke poppen met grappige stemmetjes?
In dit dagproject leren de leerlingen acteren - met een handpop die ze zelf maken van kosteloos materiaal.
De vakdocent drama werkt een hele schooldag met je groep aan een romantisch winterspel naar het boek The Snowman van Raymond Briggs. De leerlingen maken scènes en werken die uit.
Niets is zo wonderlijk als de wereld van het piepkleine. Als je ’t waarneemt door een macro-lens, blijken niet alleen bloemen, planten en kleine diertjes reuze interessant.
Een prachtige les met een simpele formule: de klassenleerkracht vertelt met woorden, de musicus vertelt met muziek.
Met behulp van zelfgemaakte maskers spelen de leerlingen de verschillende personages van de beroemde Italiaanse Commedia. Tijdens de eindpresentatie waant iedereen zich in het oude Venetië, waar het carnaval en de commedia dell’ arte hoogtij vierden.
Leerlingen zitten vol creativiteit en muzikaliteit - al realiseren ze zich dat zelf vaak niet. We dagen hen uit: ze schrijven gezamenlijk een lied in zelfgekozen sfeer. En de uitvoering op een van de schoolfeesten wordt een hit.
Kamishibai is een vorm van Japans verteltheater. De kinderen spelen samen een verhaal uit aan de hand van de prenten in het vertelkastje. Extra leuk is het, als ze die prenten zelf hebben getekend.
Gloednieuwe workshopserie voor elke groep, gebaseerd op mooie kinderboeken. Samen vormen ze een doorgaande leerlijn, die inzet op de ontwikkeling van de competenties creëren, presenteren en sociale vaardigheden.
Een humoristische voorstelling, in één dag gemaakt en gespeeld door de hele school! De vakdocenten theater zijn de hele dag aanwezig en nemen ALLE leerlingen mee in Roald Dahl’s verhaal van James en de Reuzenperzik.
Theaterles voor de hele school in het teken van Koning Arthurs hoofse ridders. In de eindpresentatie(s) spelen ALLE leerlingen hun rol in een middeleeuws schouwspel in de Ridder(gym)zaal.
Koning Sjahriaar kan niet slapen en is ten einde raad. Geen drankje werkt, niets dat hem helpt. Tot op zekere dag de mooie Sheherazade het paleis bezoekt. Zij heeft een hoofd vol prachtige verhalen, waarvan ze er elke avond een vertelt. De koning slaapt als een roos.
Fantastische Arabische verhalen, sinds de 18e eeuw met veel succes in Europa geïntegreerd. De Vertellingen uit 1001 Nacht bieden de inspiratie voor dit schoolproject in oosterse sfeer, waaraan de HELE school kan meewerken.
De Showbizznomaden schreven tekst en muziek van 12 eigentijdse liedjes. Samen met de kinderen zetten ze de school in vuur en vlam.
Alle kinderen van de school zingen uit volle borst mee met Laat me dromen. In deze versie van het project leert iedere groep de muziek goed kennen tijdens de zang- of percussielessen van de vakdocenten/musici.
Wat maakt je een held? Dat is de vraag, in dit project dat de leerlingen op de eerste plaats de spannende, 3000 jaar oude (!) Odysseus-verhalen en een uitdagende beeldende opdracht biedt. Onze vakdocenten nemen alle beeldende lessen voor hun rekening.