Waarom ben ik er?
Deze grote vraag neemt ook jonge kinderen soms danig in beslag. In het prentenboek Waarom jij er bent hebben de grote mensen er allemaal hun eigen idee over.
Een spannend en ontroerend interactief verhaal over vissen in de zee. Schrijver Evelien Pullens vertelt het in de kring, met de hulp van handpoppen. Onder water worden de dingen van verschillende kanten bekeken:
Aan de hand van haar boek Een kamer van krijt neemt Evelien Pullens de kleuters mee in een vrolijke spelles over verhuizen en nieuwe vriendjes leren kennen.
Kunstenaar en vakdocent Mai Linh Ly richt tijdelijk haar atelier in de school in. De kinderen zien haar tekenen en schilderen - tussen de planten die haar inspireren - en mogen alles vragen. Het is de start van een kunstzinnig plantenonderzoek: ze krijgen allemaal een stekje mee naar de klas.
Leven als plant: groeiend vanuit een zaadje in de grond, reikend naar licht, buigend in de wind ... Altijd gebonden aan die ene plek: met de wortels stevig in de aarde. De kinderen stellen het zich voor. Als ze weer door de ruimte mogen bewegen, realiseren ze zich hun vrijheid.
De geheimenverzamelaar komt op bezoek. Hij draagt een lange jas, een hoed en heeft een koffer bij zich vol doosjes en potjes met onschuldige, lieve, gevaarlijke, gruwelijke, breekbare, gênante, lelijke, kleine, grote en zeer zeldzame geheimen…
Land art is kunst die gemaakt wordt op een bepaalde plek in het landschap, met materialen die op de plek zelf te vinden zijn. In deze workshop in het bos maken je leerlingen er daadwerkelijk kennis mee.
In een grote luchtballon zeilt een klein muisje zachtjes door de prachtig blauwe lucht. En ineens: de donkere schaduw van een kat. Een noodkreet brengt het muizendorp in rep en roer: De kat komt eraan!
Heeft de balpen in mijn hand zijn eigen leven? Wat zou hij voelen?
Verplaats je eens in de voorwerpen om je heen. Wat zouden de dingen eigenlijk denken?
In de Tijd van Burgers en Stoommachines voltrok zich een industriële revolutie in Europa. Met de nieuwe stoommachines werd ongekend veel geproduceerd, verhandeld, verscheept en verdiend - door de burgerij. Arbeiders en boeren werkten onder zware omstandigheden.
Ergens is een land, hier ver vandaan. Een land met … ja, hoe ziet het er eigenlijk uit? Wie wonen er in dat land en wat groeit en bloeit er? Spreken ze er een taal? En trouwens, hoe heet het daar? We nemen elkaar mee op ontdekkingsreis. Ga je mee?
De leerlingen maken kennis met Land Art, de kunst die op een plek in de natuur een verandering aanricht. Ze gaan op de fiets of met auto’s naar een mooie plek aan het water en maken daar drijvende objecten van de natuurlijke materialen die er te vinden zijn.
De groep mag lekker onderuit gaan zitten en luisteren naar een spannend verhaal. De dochter van een piramide-bouwer in Egypte vertelt hoe ze heeft gezien dat de dochter van de farao een baby uit de Nijl viste en opvoedt als haar eigen zoon.
Het nepnieuws vliegt ons om de oren - en vroeger konden ze er ook wat van. In tijden van oorlog werd goed betaald voor propaganda-kunst. Andere schilders protesteerden juist tegen het geweld. Deze workshop werkt aan de mediawijsheid van de leerlingen.
Is een vriend die je niet meer ziet geen vriend meer? Als je elkaar niet meer ontmoet, is dan alles voorbij? Hoe kan een geliefd persoon die uit je leven verdwenen is, daarin nog een rol spelen?
Schrijfster Evelien Pullens vertelt het verhaal van Aimé uit Congo, uit haar boek Waar ik woon is het oorlog. Aimé loopt weg en ontmoet onderweg een jongen – een vriend?
Groep 8 blaast leven in de klassenfoto! Op een foto staat iedereen stil en wordt geen woord gesproken. In dit geval maken de kinderen in 90 minuten een korte film - een bericht aan hun klasgenootjes en zichzelf in de toekomst.
Wat maakt je een held? Dat is de vraag, in dit project dat de leerlingen op de eerste plaats de spannende, 3000 jaar oude (!) Odysseus-verhalen en een uitdagende beeldende opdracht biedt. Onze vakdocenten nemen alle beeldende lessen voor hun rekening.