Picasso en Afrika

In grote delen van Afrika werden/worden maskers traditioneel gebruikt in rituele dansen en bij sociale en religeuze gelegenheden. Het masker-maken was een hooggewaardeerd ambacht dat van vader op zoon werd overgedragen, mét de kennis van de speciale symbolische betekenis.

Rond 1900 koloniseerden Europeanen nieuwe delen van het Afrikaanse continent. De Fransen namen maskers, beelden en gebruiksvoorwerpen van de Midden-Afrikaanse volkeren mee naar huis, waar ze in de Parijse musea werden tentoongesteld. Het veroorzaakte een ware Afrika-rage.

Picasso – toen nog een onbekend schilder, zonder geld – zag de maskers en was diep onder de indruk. De symbolische betekenis ervan ontging hem, en interesseerde hem eigenlijk ook niet. Maar de vormgeving! De stilering van de Afrikaanse kunst wees hem de weg: zó wilde hij z’n eigen schilderijen gaan abstracter maken.

De vakdocent bekijkt en bespreekt Afrikaanse maskers met de leerlingen en laat hen de invloed op Picasso en zijn tijdgenoten ontdekken. In het praktische gedeelte van de workshop:

 • maken de leerlingen een kartonnen masker in Afrikaanse stijl, of
 • schilderen ze het portret van een klasgenoot in ‘Afrikaanse’ Picasso-stijl
 • Doelgroep: Groep 5 - 8
 • Omvang:
  Tenminste één workshop van 1,5 uur
 • Prijs informatie:
  Korting mogelijk bij deelname van meer groepen

  Een workshop van 1,5 uur kost € 135,00
  2 workshops van 1,5 uur op dezelfde dag € 202,00 (€ 101,00 per groep)
  3 workshops van 1,5 uur op dezelfde dag € 252,00 (€ 84,00 per groep)
 • Onze workshops en projecten worden op maat geleverd. Art & Sofie neemt daarom altijd contact op over vorm en omvang en stuurt daarna een offerte. Belangstelling?

  Mail ons via onderstaande knop, of bel 030 2734021.