Terug naar de natuur met de Aboriginals! De leerlingen maken werk in de sfeer van de schilderingen, het beeldhouwwerk, de dansen en de muziek van de oorspronkelijke bewoners van Australië. Alle ouders zijn welkom op de tentoonstelling en muziekpresentaties tot besluit.
De Regenboogslang uit de billabong, de waterpoel, slingert zich als leidraad door dit project over de oorspronkelijke bewoners van Australië. Met beelden en muziek, in verhalen en dans, geven de Aboriginals hun Droomtijd vorm. De leerlingen leven zich dansend en schilderend in de cultuur in.
We lezen het prentenboek Het begin van de zee van Annemarie van Haeringen. En wat blijkt: het begin van de zee is een regenbui! In de beeldende workshop laten de kinderen het zelf regenen en maken ze een prachtige zee met wel 100 kleuren blauw.
Kunstenaar en vakdocent Mai Linh Ly richt tijdelijk haar atelier in de school in. De kinderen zien haar tekenen en schilderen - tussen de planten die haar inspireren - en mogen alles vragen. Het is de start van een kunstzinnig plantenonderzoek: ze krijgen allemaal een stekje mee naar de klas.
Leven als plant: groeiend vanuit een zaadje in de grond, reikend naar licht, buigend in de wind ... Altijd gebonden aan die ene plek: met de wortels stevig in de aarde. De kinderen stellen het zich voor. Als ze weer door de ruimte mogen bewegen, realiseren ze zich hun vrijheid.
Wat is een koe? Vergelijk het trage herkauwen van de beroemde stier van Potter met de vreugdesprong van Frans Marc's koe die eindelijk weer de wei in mag. Hang er een mooie foto naast van een prehistorische schildering in Lascaux en je weet ...
Landschapsschilder Karin Boers toont de leerlingen haar laatste schilderijen. Ze bespreekt de traditie van de Hollandse landschapsschilderkunst, de materialen die ze gebruikt en de problemen die ze tegenkomt.
Ergens is een land, hier ver vandaan. Een land met … ja, hoe ziet het er eigenlijk uit? Wie wonen er in dat land en wat groeit en bloeit er? Spreken ze er een taal? En trouwens, hoe heet het daar? We nemen elkaar mee op ontdekkingsreis. Ga je mee?
De leerlingen maken kennis met Land Art, de kunst die op een plek in de natuur een verandering aanricht. Ze gaan op de fiets of met auto’s naar een mooie plek aan het water en maken daar drijvende objecten van de natuurlijke materialen die er te vinden zijn.
Altijd al - en overal - bouwen mensen huizen voor zichzelf. Dat is bittere noodzaak, willen we beschermd zijn tegen regen en kou, wilde dieren en ander ongewenst bezoek. De manier waarop we wonen, hing vroeger helemaal af van de materialen die te vinden waren.
Heb je je weleens afgevraagd waarom Van Gogh zo geliefd is in Japan? Onze stelling: hij ís een beetje Japans. Zó sterk liet hij zich beïnvloeden door de Japanse stijl. Een workshop over een Europese Japan-rage en de Japanse prenten-manie van Van Gogh. De leerlingen maken zelf een schilderij ‘in stijl’.
Het is heet en vochtig, in het tropisch regenwoud. Maar ook hier hebben zich mensen gevestigd: de Embera ontwikkelden er hun interessante cultuur. De leerlingen leven zich in het leven van deze Indianen in.
We gaan de diepte in. Zorg dat je luchtig bent gekleed, want we zullen de hitte gaan voelen en het in het lokaal laten donderen. De weg de vulkaan in is een avontuur op zich -maar door de ritmische klanken van wat we onderweg tegenkomen, best uit te houden.
Niets is zo wonderlijk als de wereld van het piepkleine. Als je ’t waarneemt door een macro-lens, blijken niet alleen bloemen, planten en kleine diertjes reuze interessant.