Een roodstenen huisje, midden in een tuin. Woont daar niet een heks…? Met dit project leid je de leerlingen letterlijk spelenderwijs de sprookjeswereld binnen van Lidia Postma, schrijfster en illustrator van het boek Heksentuin.
Nu eens letterlijk een spetterend project! De kinderen onderzoeken het leven onder, boven en aan het water met trechters, slangen, bekertjes, gieters en rietjes. Ze spelen hun eigen watermuziek op bijzondere instrumenten als de rainmaker en de oceandrum.
Leven als plant: groeiend vanuit een zaadje in de grond, reikend naar licht, buigend in de wind ... Altijd gebonden aan die ene plek: met de wortels stevig in de aarde. De kinderen stellen het zich voor. Als ze weer door de ruimte mogen bewegen, realiseren ze zich hun vrijheid.
Stel je voor, we gaan op bezoek bij de Poepfabriek! Nemen dus een kijkje in ons eigen lichaam. Wat gebeurt er allemaal met dat hapje brood en die slok chocomel? We ontdekken het spelenderwijs, in een spannend avontuur over een fabriek die met sluiten wordt bedreigd...
In de reeks 1-2-3 theater! maar liefst 3 nieuwe dagprojecten. De vakdocent komt één hele schooldag in de klas en maakt met de leerlingen een theaterstuk dat ’s middags voor de ouders of andere groepen wordt opgevoerd.
Een project van vier workshops, die allemaal worden uitgevoerd door de vakdocent muziek. Kadir en Sofie beleven na schooltijd samen allerlei avonturen in het bos. Ze zien een egel, bouwen een boomhut en verzinnen hun eigen geheime (noten)schrift.
De leerlingen maken hun eigen snaarinstrument en leren de snaren bespelen door te tokkelen, slaan of strijken. In de laatste les van dit project wordt - onder leiding van de gastdocent - al heel aardig muziek gemaakt!
Mechanisering en robotisering veranderen beroepen, productie en productieprocessen. Deze workshopreeks maakt het mogelijk daarop ook met de jongere kinderen in te gaan. In hun spel reizen ze met de 'tijdmachine' naar 1900 - en terug.
In de klas arriveert een koffer vol spullen uit Doornroosjes Kasteel. De leerlingen brengen met het zilveren dienblad, de lantaarn, geldkist en gouden handspiegel de inwoners van het kasteel tot leven.
De toverclub van Carlo, Zahra en Michel kent eigen regels en geheimen. Schrijfster Evelien Pullens leest voor uit haar boek Carlo en Zahra. De toverclub – over de drie vrienden en hun club.
De filosofie van de clown? Ja! durven zeggen, nieuwsgierig zijn zonder oordeel, niet denken maar doen. Met veel spelplezier en natuurlijk de rode neus, gaan de leerlingen op zoek naar de clown in zichzelf.
Heeft de balpen in mijn hand zijn eigen leven? Wat zou hij voelen?
Verplaats je eens in de voorwerpen om je heen. Wat zouden de dingen eigenlijk denken?
In deze interactieve voorstelling van het muzikale duo Mees & Leek, maken de leerlingen kennis met Rosa Lang van Stof, van huis uit een keurige dame …
Vorm geven aan je rol; echt een verhaal vertellen. De Improvisatie-bus bevat 30 spelopdrachten die de leerlingen stimuleren in het eigen spel te associëren, luisteren, kijken en samen te spelen. En vooral: vertrouwen te krijgen in de eigen fantasie.
Hoe kom ik over op andere mensen? En hoe maak ik (nog beter) contact met ze?
In de workshops Jij & Ik komen diverse spelvormen aan bod. De leerlingen leren zich presenteren zoals ze dat zelf graag willen.
Ben jij een popstar? Word je vrolijk van gekke poppen met grappige stemmetjes?
In dit dagproject leren de leerlingen acteren - met een handpop die ze zelf maken van kosteloos materiaal.
De vakdocent drama werkt een hele schooldag met je groep aan een romantisch winterspel naar het boek The Snowman van Raymond Briggs. De leerlingen maken scènes en werken die uit.
We gaan de diepte in. Zorg dat je luchtig bent gekleed, want we zullen de hitte gaan voelen en het in het lokaal laten donderen. De weg de vulkaan in is een avontuur op zich -maar door de ritmische klanken van wat we onderweg tegenkomen, best uit te houden.
Vakdocent Pieter-Jan Nijessen geeft de kinderen les op samba-instrumenten uit Brazilië. Ze bespelen de surdo, tamborim, a gogo, shaker en repenique, instrumenten die de basis vormen voor het carnaval in Rio de Janeiro.
Maak zelf de keus welke werelddelen de vakdocent muziek met je groep bezoekt: wordt dat het Australië van de Aboriginals, het Braziliaanse carnaval, een Turkse bruiloft? Of een echte wereldreis, met iedere les nieuwe muziek op weer een ander percussie-instrument?
De kinderen bespelen de Australische didgeridoo. Met speelse (adem)oefeningen leren ze de blaastechniek, om uiteindelijk die betoverende toon te kunnen laten horen op de sierlijke didgeridoo. Ze maken gebruik van 'aarde- en luchtinstrumenten’.
De leerlingen leren verschillende Afrikaanse ritmes en de daarbij behorende slagtechniek. Ze trommelen gezamenlijk aan het eind van de les al een aardig ritme.
Energieke workshops die klinken als ... boom! whack! Boomwhackers zijn wat je noemt een hit in het muziekonderwijs. Je kunt er samen ritmes en melodieën mee spelen. De leerlingen leren hun eigen muziek maken met de plastic buizen.
Een vlog is een ‘videodagboek’ over wat je zelf meemaakt, in je eigen leven. En wat is dan leuker dan een vlog te maken op je eigen school? In deze workshop voor groep 7 en 8 vloggen de leerlingen een hele dag over een bijzondere activiteit op school: een theaterdag, een schoolfeest, een project- of themadag…
Op het jeugdjournaal hoor je de verhalen van kinderen in oorlogsgebieden. Hoe ziet het dagelijks leven van die kinderen eruit? Schrijver en theaterdocent Evelien Pullens brengt verhalen van kinderen in oorlogsgebieden op een lichte en speelse manier in de klas. De verhalen komen uit haar boek ‘Waar ik woon, is het oorlog’.
In de reeks 1-2-3 theater! maar liefst 3 nieuwe dagprojecten. De vakdocent komt één hele schooldag in de klas en maakt met de leerlingen een theaterstuk dat ’s middags voor de ouders of andere groepen wordt opgevoerd.
Leerlingen zitten vol creativiteit en muzikaliteit - al realiseren ze zich dat zelf vaak niet. We dagen hen uit: ze schrijven gezamenlijk een lied in zelfgekozen sfeer. En de uitvoering op een van de schoolfeesten wordt een hit.
Dansplezier, daar gaat het om in de 4 kleine projecten van onze leerlijn dans. Groep 1 - 8 krijgt systematisch de gelegenheid de eigen bewegingsmogelijkheden te onderzoeken en te vergroten.
Gloednieuwe workshopserie voor elke groep, gebaseerd op mooie kinderboeken. Samen vormen ze een doorgaande leerlijn, die inzet op de ontwikkeling van de competenties creëren, presenteren en sociale vaardigheden.
Met de hele school op muzikaal avontuur in Afrika. Van de uitgestrekte zandvlaktes in het noorden, tot de dichtbegroeide tropische regenwouden meer zuidelijk: de hartslag van Afrika voel je overal!