Terug naar de natuur met de Aboriginals! De leerlingen maken werk in de sfeer van de schilderingen, het beeldhouwwerk, de dansen en de muziek van de oorspronkelijke bewoners van Australië. Alle ouders zijn welkom op de tentoonstelling en muziekpresentaties tot besluit.
De Regenboogslang uit de billabong, de waterpoel, slingert zich als leidraad door dit project over de oorspronkelijke bewoners van Australië. Met beelden en muziek, in verhalen en dans, geven de Aboriginals hun Droomtijd vorm. De leerlingen leven zich dansend en schilderend in de cultuur in.
We gaan op tijdreis - meer dan 3000 jaar terug. Zou je dan op school zitten? Als oermens jaagde je op wilde dieren, at ze op en - als je daarvoor de tijd en rust kon vinden - maakte je een schildering om te laten zien wat je had meegemaakt.
De Aboriginalcultuur beleeft een herwaarding: de volkeren leefden tot voor kort nog in compleet evenwicht met de natuur. In hun kunst verbeeldden de Aboriginals verhalen uit de Droomtijd, toen volgens de overlevering de ruige natuur van Australië haar vorm kreeg.
Altijd al - en overal - bouwen mensen huizen voor zichzelf. Dat is bittere noodzaak, willen we beschermd zijn tegen regen en kou, wilde dieren en ander ongewenst bezoek. De manier waarop we wonen, hing vroeger helemaal af van de materialen die te vinden waren.
Het is heet en vochtig, in het tropisch regenwoud. Maar ook hier hebben zich mensen gevestigd: de Embera ontwikkelden er hun interessante cultuur. De leerlingen leven zich in het leven van deze Indianen in.
De Turkse Halay wordt traditioneel gedanst tijdens bruiloften. Op een rij, of met z'n allen in een kring, komen de dansers langzaam op gang - en dan gaat het sneller en sneller. De vakdocent leert de groep de passen. Iedereen doet mee. Feest!
De voorouders van de Marrons vluchtten ooit het oeroud in - weg van de slavernij op de plantages. Hun cultuur wordt wel het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika genoemd. De leerlingen improviseren op de energieke dansen met veel ritmisch voetenwerk.
De kinderen bespelen de Australische didgeridoo. Met speelse (adem)oefeningen leren ze de blaastechniek, om uiteindelijk die betoverende toon te kunnen laten horen op de sierlijke didgeridoo. Ze maken gebruik van 'aarde- en luchtinstrumenten’.
Saidjah en Adinda biedt inkijk in een niet te verwaarlozen aspect van onze koloniale geschiedenis: de onderdrukking. De leerlingen beluisteren het verhaal en spelen het in de aansluitende dramalessen - in Indische stijl - uit met zelfgemaakte wajangpoppen.
Een wervelend dansproject, waarvan alle lessen worden uitgevoerd door de dansdocent. De leerlingen bezoeken op dansante wijze de verschillende continenten. Afrika, Azië, Latijns-Amerika en/of Europa? De keuze is aan jou.
Iedereen aan boord voor deze kleurrijke wereldreis! Met de HELE school vlieg je de wereld rond, in een bonte voorstelling vol muziek en dans. Van Mexico tot China, van Spanje tot Australië en Brazilië tot Zuid-Afrika... iedere groep toont van een zelfgekozen plek op aarde hoe de mensen daar dansen, zingen en muziek maken.