Maria Bernadetteschool speelt De Reuzenperzik

De Maria Bernadetteschool bestaat 85 jaar. Art & Sofie leverde een bijdrage aan de feestelijkheden met theaterproject De Reuzenperzik, waarin door de hele school enthousiast werd meegespeeld. De directeur: 'Felice en Elke hebben het super goed gedaan en natuurlijk ook de derde docent die wisselde. Enthousiast, goed geleid en de kinderen gestimuleerd maar niet overvraagd. Alle kinderen deden goed mee en waren zich bewust van hun aandeel in het geheel. De extra toevoeging van licht gaf het een echt theatergevoel. We zijn heel blij dat we jullie hebben gevraagd. Het aandeel vooraf was duidelijk en goed te doen voor leerkrachten.  Een hele leuke voorstelling die zeer werd gewaardeerd door ons en door de ouders en we konden zien dat de kinderen ervan genoten.'

Wij van Art & Sofie bedanken op onze beurt alle kinderen. Wat waren jullie enthousiast - en goed. Geweldig!

Zeefdruk je eigen stof

Op Onder De Bogen werkt groep 5-6 deze weken aan het veelzijdige thema 'Mode'. Met vakdocent Mai Linh - zelf als kunstenaar altijd druk met bloemen en planten - ontwierpen ze deze week hun eigen bladpatronen. En zeefdrukte die zelf op hun modestofjes. We zijn erg benieuwd naar de modeshow, volgende week!

Een feest van kleuren op De Kristal

De leerlingen van SBO De Kristal genoten van schoolproject 'Een Feest van Kleuren'. Landschapsschilder Karin Boers bezocht groep 8 en hielp de kinderen met het schilderen van hun eerste echte aquarel.

40 ridderzwaarden

De komende week maar liefst 4 voorstellingen Ridders van de Ronde Tafel - met in het totaal alle leerlingen van OBS Vleuterweide. Koning Arthur betoont zich natuurlijk weer als enige in staat het zwaard uit de steen te trekken. Maar de overige ridders zijn ook bewapend: hun houten zwaardjes uit onze werkplaats zijn gelukkig net op tijd droog!

Schoolproject Ridders van de Ronde TafelJe vindt er hier alle informatie over

Minimusical De Sneeuwman op de Griftschool

Luid applaus! Het publiek was superenthousiast over minimusical De Sneeuwman, die vrijdag in de grote hal van de Griftschool in Woudenberg werd opgevoerd. De leerlingen van groep 7 maakten zich het stuk in één schooldag eigen. Ze maakten samen de scènes en knutselden de benodigde attributen. Een sfeervolle wintervoorstelling, met dank aan regisseur Veerle van Dieren - en natuurlijk groep 7 en hun meester(verteller) Jan Willem Hengeveld.

St. Jozefschool schittert in De Ridders van de Ronde Tafel

Van de website van de St. Jozefschool, januari 2018: 'De toevallige bezoeker, die dinsdagavond sportzaal De Eiber in Oudewater binnenkwam om een kijkje te komen nemen bij de de nieuw op te richten basketbalvereniging, keek zijn ogen uit toen hij de hal betrad. In plaats van dribbelende en dunkende basketballers werd de zaal bezet door zo’n 250 leerlingen van Basisschool St. Jozef en honderden toeschouwers. Wethouder Walther Kok - want hij was het - was onverwacht getuige van het theaterspektakel De Ridders van de Ronde Tafel dat door de leerlingen van de school werd opgevoerd voor hun ouders en andere familieleden...'

De theater- en dansdocenten van Art & Sofie bedanken alle leerlingen en leerkrachten van de St. Jozefschool voor de inzet van hun talent en superenthousiaste medewerking!

thematisch werken

De toekomstdroom:
Volledig samenhangende lesprogramma's en betekenisvol onderwijs op iedere school - met Kunst en Cultuur in het hart, wat Art & Sofie betreft. Onze vakdocenten besteedden er op donderdag 14 december een vruchtbare en gezellige studiedag aan.

De opbrengst:
Een flinke stapel nieuwe kunstzinnige en filosofische workshop- en projectideeën bij IPC-, Canon- en geschiedenisthema's. Presentatie voorjaar 2018!

Het (nieuwe) dierenbos

De kinderen van groep 5 van De Trompetvogel ontwierpen compleet nieuwe diersoorten. En maakten daar achteraan de ideale behuizing voor hun eigen beestje. Tevredenheid alom over hun bos met huisjes, nesten en tenten in of onder iedere boom.

Dans van het regenwoud

Dansfeest op KBS Hof ter Weide! De groepen 5-6 beleefden de dans van de Embera-Indianen in Midden-Amerika en maakten samen met de vakdocent een eigen regenwouddans. De kinderen ontwierpen hun eigen 'tatoeages' en danskleding in Embera-stijl en dansten de sterren van de hemel.

Timmerkunst

Het timmerproject op de Aloysius vordert gestaag. De eerste groepen kinderen hebben hun werkstukken voltooid. Ze zijn enthousiast ('Thuis ga ik verder met timmeren.') - net als de vakdocenten.

Niet echt Gruwelijk eng! kinderboekenweekvoorstellingen 'donker' en 'spook in de knoop'

Donker is de fonkelnieuwe, speelse voorstelling van Veerle & Co, speciaal voor de kinderboekenweek. Een spel over het overwinnen van je angsten, geïnspireerd op het fantasierijke prentenboek 'Orion in het donker', van Emma Yarlett. Geschikt voor groep 1-3.

Bachdim & Hendriks maakten Spook in de knoop speciaal voor groep 4-6. De kinderen maken kennis met twee verwarde spoken - die het overdag geen pretje vinden om spook te zijn ... Geïnspireerd op het schitterende prentenboek Enge Ella en de nachtschool van Unni Lindell en Fredrik Skavlan.

KBS Aloysius timmert aan de weg

Kabaal in het kader van een prachtig doel, deze weken op de Aloysiusschool in Amersfoort: de hele maand september krijgen de leerlingen van de groepen 3 - 8 er hun eerste zaag- en timmerlessen. Met de hulp van vakdocenten Tess Piepers en Daniël Nijveld maken ze ieder hun eigen houten kunstwerk. Als ze klaar zijn op deze plek een kleine tentoonstelling!

Brrr...wat is het hier koud!

Een Echte Hollandse Winter beleven? De groepen 3 en 4 van de John F. Kennedyschool deden het. Met Art & Sofie’s vakdocent vergeleken ze een ijskoud winterlandschap van Barend Koekkoek (19e eeuw) met een haast nog kouder schilderij van Frank Dekkers, landschapsschilder in onze eigen tijd.
Hoe krijgen die schilders hun werk zo ‘koud’? De kinderen leerden dat blauw een koude kleur is, en bovendien dat wit wel honderd tinten heeft, zoals vooral Dekkers’ schilderij goed laat zien.
Het karton waarop ze zelf hun landschappen schilderden, werd gevouwen en gebruikt als voor achter- en ondergrond voor een dik ingepakt mensfiguurtje, geboetseerd van klei.
Tijdens de evaluatie constateerden de kinderen dat hun landschapjes geslaagd zijn. Je ziet het meteen: het is er ijskoud!

Deze winterles gratis ontvangen? Stuur ons een mail.
De les is geschikt voor uitvoering met de groepen 3 - 8.

De Reuzenperzik in première

De Sint Jozefschool in Oudewater beleefde op 7 april de première van Art & Sofie's nieuwste dramaproject De Reuzenperzik. En hoe! Onder leiding van vakdocenten Elke Steenstra en Felice van Leth namen ALLE 240 leerlingen deel aan een grootse uitvoering van Roald Dahl's spannende verhaal over de avonturen van James en zijn insectenvrienden.

's Morgens om half 9 werd in iedere klas het perzikzaadje geplant. Startsein voor een hele schooldag spelen, oefenen, omkleden en repeteren. En toen waren de vaders en moeders, opa's en oma's daar en gaven de leerlingen een schitterende voorstelling. Van groep 1 tot en met groep 8 werd met overgave gespeeld: de insecten dansten, de haaien dreigden en de meeuwen klapwiekten door de lucht. Het werd nog even behoorlijk dreigend, maar - net als in het boek - liep het voor James uiteindelijk heel goed af. Net als met de voorstelling: het applaus duurde lang en was volkomen verdiend!

Zelfportretten op De Kristal

Blije gezichten op De Kristal in Maarssenbroek op donderdag 21 april - bij leerlingen, leerkrachten en trotse ouders. In de centrale hal bekeken ze samen hun grote portret-expositie, resultaat van een maand lang intensief portretkunst kijken, tekenen, fotograferen, boetseren en schilderen. De leerlingen gingen bij beroemde schilders in de leer en probeerden nieuwe technieken uit in hun zelfportret. Met vakdocent Serge van Empelen maakten ze maskers van klei, geïnspireerd op Afrikaanse maskers. De kleuters schilderden zelfportretten op ware grootte en toonden met verkleedkleren en schmink hoe we onze ware identiteit juist kunnen verbergen.  Een prachtige tentoonstelling!

Zelfportret - acryl op doek

Het waren een paar mooie dagen op basisschool De Gouden Griffel en dependance Het Zilveren Penseel. Art & Sofie gaf er met 4 docenten non-stop portretteken- en schilderlessen. De hele school deed mee.

Na een tekenles, met de nadruk op de vorm van het hoofd (geen voetbal; een ei!) en de verhoudingen ogen, neus, mond, oren, schilderden de grotere leerlingen met acrylverf op echte schildersdoekjes. Moeilijk, maar erg de moeite waard. Door beperking in kleur en soms flink hulp van de vakdocenten, eindigden alle leerlingen met een trots zelfportret.

De kleuters pakten het forser aan. Op grote vellen stevig karton schilderden ze zich ten voeten uit. Tijdens de eindexpositie was hun werk te bezichtigen in de speelzaal.  De achtste-groepers bespraken het uitgebreid en serieus. Er was door de kleintjes goed gewerkt, vonden ze.

De Bijzondere Dieren-tuin

Het zijn wel hèèl vreemde dieren, in de Bijzondere Dieren-tuin. De kinderen van groep 3 en 4 van de BSA-Hoograven in Utrecht hebben de beestjes dan ook zelf verzonnen. De Vokoha, de Piekepoes en het Aapvogeltje - toen ze er eenmaal waren, hadden ze natuurlijk een huis nodig.
Die huizen zijn er gekomen. In een serie lesjes is hard gewerkt om alle dieren onderdak te brengen in schitterende boomhutten, compleet met balkons, voederbakken en hier en daar een zwembad. Tijdens de presentatie van de Bijzondere Dieren-tuin waren alle dieren tevreden thuis, en de kinderen supertrots op hun werk.

Handen denken ook: over het belang van een fijne motoriek

Dat is nog eens een ander geluid! En nota bene van de directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie: 'Bij al ons enthousiasme over 21st century skills en competenties dreigen we iets essentieels te verliezen: het geoefende gebruik van je handen. Om materialen te bewerken. Om gereedschap te gebruiken. Om daadwerkelijk te kunnen maken. Theorie, kennis en sociale competenties kunnen nooit de unieke ervaring vervangen van het werken met je handen...'

Lees dit interessante artikel van Jan Jaap Knol.

Robots op de Koekoekschool - leve het 'waardeloze' materiaal!

Groep 8 van de Koekoekschool in Utrecht gaf in vier vier ontwerprondes vorm aan een 100% originele groep robots, allemaal geproduceerd van slim verzameld restmateriaal. Karin Vlugter van Fifty50design, die de groep in haar atelier ontving en het werkproces begeleidde,  is enthousiast: 'De ontwerprondes hebben prima gewerkt: het tekenen en het samenstellen van de collages gaven de leerlingen een goed idee van wat ze in hun mega-robots wilden uitdrukken. Die zien er dan ook geweldig uit!  En wat ik ook zo mooi vind: de megabots zijn voornamelijk uit afvalmaterialen gemaakt. Spullen, die mensen niet meer nodig hadden en materialen die we zo maar langs de kant van de weg gevonden hebben.'

De leerlingen presenteerden hun robots op 8 april vol trots in de hal van de school. Inmiddels staan ze alweer in de startblokken voor Art & Sofie's fotografieproject 'Zo wil ik het onthouden', dat ze in mei gaan uitvoeren met fotograaf Daan Paans. Maar daarover later meer.

De robots zijn te bewonderen op de speciale website fifty50workshops.nl. Neem een kijkje en geniet!