Marlies Rijkers - beeldend/filosofie

Eigenaar en coördinator van Art & Sofie. Ontwikkelt projecten, tentoonstellingen en workshops, leidt workshops en introduceert projecten, adviseert en begeleidt schoolteams.

Was werkzaam in het basisonderwijs, als tekenleraar in het voortgezet onderwijs en het HBO en van 1993 tot oktober 2012 als consulent beeldende vorming bij Kunst Centraal, de provinciale organisatie voor kunst- en cultuureducatie in Utrecht.

Marlies deed de pedagogische academie, de lerarenopleidingen tekenen & handenarbeid aan SOL en tekenen & kunstgeschiedenis aan de HKU. Is gecertificeerd ICC-trainer en trainer van cultuuraanbieders, Cultuur op Maat.  Studeerde juni 2015 af in de wijsbegeerte aan de UU.

Mai Linh Ly - beeldend

Mai Linh is beeldend kunstenaar en kunstdocent. Lesgeven plaatst ze onder dezelfde noemer als het zelf maken van kunst. Als ze tekent, staan het ontdekken van en verwonderen over het eigen kunnen centraal, en dat geldt net zo voor de leerlingen en cursisten in haar lessen.

Mai Linh studeerde in 2012 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Sindsdien begeleidt ze beeldende stages in het basisonderwijs, geeft ze teken- en schildercursussen aan volwassenen en ontwikkelt ze als vakdocent lessen voor Art & Sofie.

Informatie over Mai Linh's eigen beeldend werk vind je hier.

Tess Piepers - beeldend

Docent beeldende vorming en projectmedewerker bij Art & Sofie. Geeft als vakdocent gastlessen op school en ontwikkelt projecten. Introduceert projecten, adviseert en begeleidt schoolteams.

Was werkzaam als docent beeldende vorming in basis- en voortgezet onderwijs en is sinds 2007 projectmedewerker bij Kunst Centraal. In haar eigen bedrijf Tess & Ko combineert Tess het beeldend docentschap met opdrachten als freelance logopediste. Ze geeft beeldende en informatieve workshops  over de beeldende en taalontwikkeling van kinderen. Leidt peuter- en kinderateliers en workshops aan volwassenen.

Tess studeerde logopedie in Utrecht en deed de opleiding tot Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Windesheim in Zwolle.

Elisa Calamita - beeldend

Elisa Calamita is illustrator, grafisch vormgever en kunstdocent. Het proces staat centraal in haar lessen. Door het spelen met materialen en technieken, trial and error en een goede reflectie komt het beeld tot stand.

In 2018 studeerde Elisa af aan de afdeling Illustration Design van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. Ze werd genomineerd voor de academieprijs met haar audiovisuele werk gecombineerd met illustraties. Sindsdien werkt zij in opdracht en maakt zij autonoom werk als beeldend kunstenaar. Naast het ontwikkelen van educatieve kunstprogramma's geeft ze workshops grafische technieken bij het Grafisch Atelier in Hilversum en beeldende lessen voor Art & Sofie.


Het portfolio van Elisa's eigen beeldende werk vind je hier.

Veronica Haarsma - beeldend

Werkzaam als docent beeldende vorming en projectmedewerker bij Art & Sofie. Geeft als vakdocent workshops, ontwikkelt projecten en geeft beeldende lessen.

Naast beeldend kunstenaar is Veronica sinds 2010 actief in het beeldend onderwijs. Geeft les in het voortgezet onderwijs en heeft ervaring met primair onderwijs en op projectbasis in het hbo-onderwijs. Zij is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als docent beeldende vorming. Leerlingen worden enthousiast door haar passie voor beeldend werk en kunst.

Nieuwsgierig naar Veronica's werk als beeldend kunstenaar ?

Casper Sikken – audiovisueel

Allround filmmaker en ‘filmmaker in de klas’. Is in 1994 afgestudeerd aan de KABK in Den Haag en volgde in 2012 de post-HBO opleiding ‘Beroepskunstenaar in de Klas’.

Was jarenlang werkzaam als regisseur, cameraman en video-editor voor productiehuizen en omroepen. (Teleac en Vpro). In 2010 besloot hij zijn blik te verruimen en werd zijn belangstelling gewekt voor het onderwijs.

Casper ontwikkelt en realiseert filmworkshops voor het basisonderwijs. Het liefst laat hij de kinderen kijken door de lens als ‘kleine documentaire-makertjes’.

Meer informatie over de filmworkshops van Casper: www.clipsindeklas.nl

Daan Paans - audiovisueel

Zelfstandig fotograaf en projectmedewerker bij Art & Sofie. Geeft als vakdocent gastlessen op school en ontwikkelt projecten.

Studeerde in 2009 af in de richting documentaire fotografie op kunstacademie St.Joost in Breda. Werkte na zijn afstuderen aan diverse documentaire projecten en exposeerde in binnen- en buitenland.

Ontdekte tijdens een eerdere studie CMV groot plezier in lesgeven. Behalve als fotograaf is Daan daarom werkzaam als mediadocent. Hij gaf tot nu toe lessen en workshops op onder andere het Mediacollege Amsterdam en academie St.Joost.

Meer informatie over Daan’s werk als fotograaf: www.daanpaans.nl

Eva Smits - dans, yoga

Studeerde in 1986 af als docent dans aan de Dansacademie in Tilburg en is vanaf dat moment als docent werkzaam, zowel binnen als buiten het onderwijs. Als consulent dans werkte Eva 13 jaar bij Kunst Centraal. Vanaf 1990 is ze werkzaam als docent dans bij de sector dans van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Na een vervolgopleiding tot yogaleerkracht, met specialisatie kinderyoga, geeft Eva ook yogalessen. Zij heeft zich de laatste jaren verdiept in de combinatie kinderyoga – dans. Ze ontwikkelde met deze combinatie verschillende projecten die een bijdrage leveren aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Voor Art & Sofie ontwikkelde Eva de leerlijn dans. Ze geeft workshops aan leerkrachten en yogalessen in de klas.

Anniek Pacilly

Anniek werkt als danser en dansdocent door heel Nederland. Ze studeerde in 2011 af aan de Dansacademie van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Als danser speelde Anniek in diverse kindervoorstellingen en locatieproducties, van onder andere Vloeistof, Garage TDI en Danstheater Rúm. Als dansdocent werkte zij onder andere in Utrecht en Nieuwegein en gaf met name balletlessen en moderne danslessen.

Bij Art & Sofie verzorgt Anniek de dans- en bewegingslessen in de verschillende projecten. Ze vindt het belangrijk dat er in haar lessen respect en veiligheid is, zodat de leerlingen tot creatieve en vrije ideeën kunnen komen.

Nikla Katsburg - dans

Dansdocent en projectmedewerker bij Art & Sofie. Geeft als vakdocent gastlessen op school en ontwikkelt projecten.

Nikla Katsburg geeft danslessen aan kinderen en volwassenen. Zij volgde de vooropleiding van Dansacademie Lucia Marthas in Amsterdam en maakte daar uitgebreid kennis met de stijlen jazz, modern, klassiek, tap en acrobatiek.

Nikla is een enthousiaste docent met veel passie voor dans en bewegen. In haar lessen staan, naast plezier, het lichaam en de expressieve mogelijkheden daarvan centraal. Ze maakt er werk van de leerlingen zoveel mogelijk te betrekken bij het creatieve proces.

Felice van Leth - theater

Felice is theatermaker, docent en actrice, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Werkt het liefst met kinderen en jongeren en deelt graag haar passie voor de kunsten - die voor theater in het bijzonder - met hen.

Ze is o.a. werkzaam als regisseuse op een jeugdtheaterschool, theaterdocent op een middelbare school en werkt als freelancer mee aan theatereducatieve projecten bij verschillende organisaties.

Voor Art & Sofie geeft Felice dramalessen in de klas. Met Elke Steenstra ontwikkelde ze drama-dagproject De Reuzenperzik

Elke Steenstra - theater
Elke is actrice, theatermaker en dramadocent. Ze studeerde in mei 2012 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, richting Theatre & Education.


Als zelfstandige werkt Elke als trainingsacteur en theatertrainer en begeleidt zij leerkrachten met het geven van drama in de klas. Daarnaast werkt zij als dramadocent op het SO en het VSO van het Bartimeus in Zeist.  Ook is zij Rots & Water-trainer. Voor Art & Sofie geeft Elke workshops aan leerkrachten en dramalessen in de klas. Vanaf september 2019 is Elke samen met collega Felice van Leth verantwoordelijk voor de opleiding Vakspecialist Drama. Eerder ontwikkelden zij samen al projecten als ons drama-dagproject voor de hele school De Reuzenperzik.

Veerle van Dieren - theater

Veerle is in 2014 afgestudeerd als docerend theatermaker aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sindsdien werkt zij als dramadocent op verschillende basisscholen in en rondom Utrecht. Naast het lesgeven ontwikkelt zij theatervoorstellingen voor basisscholen, waarin kinderen worden geprikkeld om met verwondering naar alledaagse dingen te kijken.

Voor Art & Sofie was Veerle één van de ontwikkelaars van De Ridders van de Ronde Tafel. De vakdocenten maken in dit project in één dag een spannende voorstelling met alle kinderen van de school.

Mariet Lems - literatuur

Mariet is consulent literaire vorming, docent creatief schrijven, dichter, schrijver en groot liefhebber van de fotografie.

Na jaren docentschap creatief schrijven voor volwassenen op kunstencentra in Amsterdam en Dordrecht, deed ze in 1994 de post - HBO opleiding docent schrijven in Utrecht. Ze werkte 13 jaar als consulent literaire vorming bij Artiance, Centrum voor de Kunsten in Alkmaar, waar ze literaire projecten voor het PO ontwierp en een methodiek creatief schrijven voor leerkrachten schreef: Weten waar de woorden zijn (IseoPublishers, 2010).

Daarnaast werkt ze vanaf 1995 als freelancer voor Kunstgebouw Zuid-Holland, waar zij o.a. elk jaar lesmateriaal ontwikkelt en gedichten en liedjes schrijft voor de Kinderboekenweek.

Adriaan Dropsie - muziek

Adriaan Dropsie is als vakspecialist verantwoordelijk voor Art & Sofies muziekafdeling.  Hij geeft gastlessen en teamtrainingen bij op school en ontwikkelt projecten.

Deed de Pedagogische Academie, de conservatoriumopleiding ‘klassiek gitaar’ en de opleiding Algemene Muzikale Vorming.  Hij begon zijn muzikale loopbaan met fluit, maar verruilde die voor de gitaar. Hij studeerde aan het Brabants Conservatorium bij Balthazar Benítez en volgde masterclasses bij o.a. Roberto Aussel en Abel Carlevaro.

Adriaan componeert voor fluit en gitaar en is lid van het Genootschap van Nederlandse Componisten. Naast dit werk is hij gitaardocent, schreef hij diverse muziekmethoden voor het basisonderwijs en produceert hij muzikale voorstellingen voor de basisschool.

Maarten van Wijk - muziek

Maarten is als muzikant van veel markten thuis. Hij deed zijn opleiding Docent Muziek in Rotterdam en geeft  muziekles in het basis- en middelbaar onderwijs. Met een jaar Koordirectie (Utrecht) timmert hij aan de weg als koordirigent met vijf koren onder zijn leiding.

Verbonden aan de muziekschool in Alphen aan den Rijn verzorgt hij de AMV, keyboardles en natuurlijk het kinderkoor en het (volwassen) popkoor. Met zijn coverband speelt hij regelmatig op bruiloften en partijen, als toetsenist en backing vocal.

Om zich meer te specialiseren in het basisonderwijs is hij nu bezig met de deeltijd-Pabo. En niet te vergeten … Maarten schrijft en produceert de musicals die Art & Sofie hier aanbiedt.

Pieter-Jan Nijessen - muziek

Pieter-Jan is slagwerker/percussionist en is als docent verbonden aan de Muziek- en Dansschool Amstelveen. Hij studeerde slagwerk aan het conservatorium van Amsterdam en is tevens afgestudeerd communicatiewetenschapper (UvA).

Hij is mede-oprichter en eigenaar van BandEvent, dat in z'n projecten muziekmaken, dansen én theater combineert. Vanuit deze succesvolle formule hebben ze ondermeer samengewerkt met de Nieuwe Philharmonie Utrecht en waren ze te gast bij Zapplive. Als drummer speelt hij in diverse formaties binnen het feesten- en partijencircuit en is hij bandlid van jazz/rock formatie Captain Hook.

Voor Art & Sofie verzorgt Pieter-Jan percussie-workshops met inzet van exotische instrumenten als de djembé, riq, darbuka en de repinique. En vooral natuurlijk de feestelijke muziek- en dansprojecten met z'n collega's van BandEvent!

Marieke Moraal - muziek

Marieke is vakleerkracht muziek en projectmedewerker bij Art & Sofie. Geeft als vakdocent gastlessen op school en ontwikkelt projecten.

Was werkzaam als vakleerkracht muziek in het speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. Was pianodocent en dirigent van verschillende koren. Geeft muzieklessen aan kinderen in het (speciaal) basisonderwijs, brede scholen, naschoolse opvang en kinderdagverblijven. Geeft tevens coaching aan groepsleerkrachten in het (speciaal) basisonderwijs.

Marieke studeerde Schoolmuziek/AMV aan het Conservatorium in Utrecht. Sinds 2011 heeft ze haar eigen bedrijf: Muzieke. Meer informatie over de muzieklessen van Marieke: www.muzieke.nl