Er is eigenlijk geen thema, onderwerp of feestdag op school, waarover je géén leuke of informatieve stop-motion film kunt maken. De animatietechniek geeft gelegenheid je verhaal te vertellen - én levert inzicht in filmtechniek.
In het filosofische gesprek gaat het niet om het vinden van het enig juiste antwoord op een vraag, maar om het vinden van een goede gedachtegang. Dat maakt het filosoferen tot dé activiteit om kinderen goed te leren denken, terwijl tegelijkertijd hun inzicht in - en begrip voor - het denken van anderen zal toenemen.
Je hebt affiniteit met het vak drama en ervaart in je werk dat de talenten van kinderen, jongeren en volwassenen al spelend zichtbaar worden. Je ziet professionalisering op dit vlak als een uitdaging. De opleidingen Vakspecialist Drama-Basis en Opleiding Vakspecialist Drama-Plus zijn echt iets voor jou!
De opleiding Specialist Drama - Plus volgt op Drama - Basis. Na dit tweede jaar kun je je Specialist Drama-Plus noemen. Je hebt breed inzicht in de verschillende dramawerkvormen. Je kunt dramales geven en theatrale producties maken.
Hét recept voor goed, inspirerend dramaonderwijs: gebruik een methode die ruimte laat om je eigen leerlijnen drama op te zetten. Onze vakdocent begeleidt en loodst het team naar succesvolle implementatie.
Je hebt een leuke musical uitgezocht, … en hoe nu verder? Vraag de vakdocent drama om raad! Zij bespreekt de mise-en-scène met je en helpt met fraaie, praktische decorideeën. En vooral: ze laat je zien hoe je je leerlingen werkelijk laat spelen.
Zien spelen doet spelen! Durf als leerkracht zelf mee te spelen en voor te spelen in de dramales. Je zult ontdekken: jouw eigen spelniveau is daarvoor prima geschikt.
Dramales: stoelen en tafels aan de kant, de kinderen de vloer op - barstend van de energie! Hoe zorg je ervoor dat ze hun enthousiasme behouden én met focus kunnen deelnemen aan de les?
Geen optreden ván, maar vóór de leerlingen! Stel je voor: buiten is het koud, binnen branden de kaarsjes en zingt het meesters- en juffenkoor zijn lied. Zingend met de collega’s breng je Kerstmis de school binnen en toont de leerlingen hoe fijn het is samen te zingen.
Wil je dat je leerlingen van groep 1-8 plezier houden in tekenen en boetseren? En dat ze zich leren uitdrukken op eigen wijze? Laat hen dan niet zomaar vrij in de beeldende les. Gebruik een methode, met beeldende opdrachten die beperkt, helder en praktisch genoeg zijn!
Samen een gebeurtenis opnieuw beleven en in druk beeldend vormgeven op papier. Met taaldrukken doen alle, dus ook de taalzwakke, kinderen mee. Hun taalgevoel en communicatief en associatievermogen nemen spelenderwijs toe.
Help je leerlingen de woorden te vinden voor wat ze ervaren, denken en doen, óók als ze moeite hebben met de cognitieve kant van taal. Auteur Mariet Lems laat je kennismaken met haar boek Weten waar de woorden zijn.
Help je leerlingen de woorden te vinden voor wat ze ervaren, denken en doen, óók als ze moeite hebben met de cognitieve kant van taal.
Speciaal voor groep 1 - 4. In deze workshop leer je hoe kinderen kunnen worden aangezet tot het onderzoeken van hun bewegingsmogelijkheden en hoe je ze uitdaagt tot het maken van eigen dansbewegingen.
We leven in een hectische tijd, die ook de kinderen belast met vele prikkels en ervaringen. In deze cursus leer je de leerlingen helpen zichzelf te blijven onder de stortvloed van indrukken die hen dagelijks overspoelt.
Een goede sfeer in de klas komt de persoonsvorming van je leerlingen, hun plezier op school én hun leren ten goede. Deze training stelt je in staat je leerlingen op speelse wijze te laten stilstaan bij de eigen gevoelens en het gedrag jegens anderen.
Nog vijf minuten voor de lesdag erop zit? Tussen twee leervakken door even iets heel anders doen? Voor die momenten zijn er de ‘Dramaspelletjes tussendoor’. Een workshop vol spelletjes die de zintuigen prikkelen, de concentratie verhogen en samenwerking stimuleren.
Met uitwasbare drukinkt een driekleurenlino maken, of een lijnets in dubbeldik pelkarton. Dat lukt jou ook met je groep, na deelname aan deze puur praktische beeldende workshop.
Deze workshop sluit aan bij de projecten Dat heb ik gemaakt! Je frist je beeldende vaardigheden en kennis op en krijgt inspirerende handenarbeidlessen mee met papier, klei, hout en ijzerdraad.
Leerlingen kijken vaak verbaasd als de term valt: is dat geen grof taalgebruik? Maar nee, de vakterm is toch echt ‘kop-boetseren’. In eerste instantie ben je al kop-boetserend dan ook weinig bezig met een specifieke persoon en zijn uiterlijk:
Alexander Calder, Amerikaans beeldhouwer, was het schoolvoorbeeld van de spelende mens. Voor hem geen marmeren beelden of gips; Calder wilde beweging!
Kinderen hebben belangstelling voor kunst; ze praten er graag over. Maar hoe voer je in de klas met je leerlingen een gesprek over een schilderij of beeld? Weet je daarvoor zelf wel genoeg van kunst?
Moet je altijd kunnen doen wat je wil? Moet je lief zijn voor anderen? Moet je altijd gehoorzamen aan je ouders? Moet je alles vertellen?
Het zijn de startvragen voor een filosofisch gesprek met kinderen in het boek 'Wat is goed, wat is kwaad?' van Oscar Brenifier.
Leer wat je kunt doen om de ‘tekenschat’ van je leerlingen te vergroten en hoe je de onzekere tekenaars weer enthousiast aan het werk krijgt.
Regelmatig met z’n allen schilderen, geeft de leerlingen gelegenheid zich beeldend te ontwikkelen en levert een geweldige sfeer op in de groep. Maar zo’n schilderles vergt zoveel organisatie…
Land art is kunst die gemaakt wordt op een bepaalde plek in het landschap, met materialen die op de plek zelf te vinden zijn. Land art sluit aan bij de menselijke oerdrang betekenis te zoeken/geven en sporen achter te laten. In deze workshop in het bos maak je er daadwerkelijk kennis mee.
Het poppenspel biedt leerlingen een prachtige ingang tot het theater en een goede mogelijkheid hun eigenheid via de pop te uiten. Na deze workshop kun je meteen met de poppen in de klas aan de slag.
Maak met behulp van spel en beweging je taal-, reken- en wereldoriëntatie-onderwijs nog aantrekkelijker voor je leerlingen.