Er zijn 34 resultaten gevonden.
Maak een stop-motion met je leerlingen

Er is eigenlijk geen thema, onderwerp of feestdag op school, waarover je géén leuke of informatieve stop-motion film kunt maken. De animatietechniek geeft gelegenheid je verhaal te vertellen - én levert inzicht in filmtechniek.

lees meer »
Filosoferen met verhalen en gedichten

 
In het filosofische gesprek gaat het niet om het vinden van het enig juiste antwoord op een vraag, maar om het vinden van een goede gedachtegang naar een bevredigend antwoord. Dat maakt het filosoferen tot dé activiteit om kinderen goed te leren denken, terwijl tegelijkertijd hun inzicht in - en begrip voor - het denken van anderen zal toenemen.

lees meer »
Specialist Drama in één jaar

Je hebt affiniteit met het vak drama en ervaart in je werk dat de talenten van kinderen, jongeren en volwassenen al spelend zichtbaar worden. Je ziet professionalisering op dit vlak als een uitdaging. De opleidingen Vakspecialist Drama-Basis en Opleiding Vakspecialist Drama-Plus zijn echt iets voor jou!

lees meer »
Eenjarige vervolgopleiding Specialist Drama - Plus

De opleiding Specialist Drama - Plus volgt op Drama - Basis. Na dit tweede jaar kun je je Specialist Drama-Plus noemen. Je hebt breed inzicht in de verschillende dramawerkvormen. Je kunt dramales geven en theatrale producties maken.

lees meer »
Speel! Zelf werken met drama in je groep

In deze workshop bespreekt de theaterdocent aan welke doelen met drama kan worden gewerkt. En gaat ze vooral praktisch met de deelnemers aan de slag: spelend met elkaar, ervaar je de uitwerking van de belangrijkste dramawerkvormen.

lees meer »
Een methode kiezen: Drama aangenaam

Art & Sofie's dramadocent Pauli Fleer schreef Drama aangenaam in samenwerking met diverse leerkrachten. Zij probeerden de lessen uit in de klas en gaven haar kritisch commentaar. Zo werd de methode tot een praktisch handboek voor dramaonderwijs op de basisschool.

lees meer »
Een methode kiezen: 'Vier Muziek met!'

Adriaan Dropsie, auteur van Vier muziek met!, bezoekt de school en maakt het team wegwijs in de methode.

lees meer »
Hoor! De meesters en juffen in koor

Geen optreden ván, maar vóór de leerlingen!  Stel je voor: buiten is het koud, binnen branden de kaarsjes en zingt het meesters- en juffenkoor zijn lied. Zingend met de collega’s breng je Kerstmis de school binnen en toont de leerlingen hoe fijn het is samen te zingen.

lees meer »
Een methode kiezen: beeldende vorming

Betrek het hele team bij de keuze van uw methode beeldende vorming en voer die op die manier succesvol op school in. Art & Sofie's vakdocent assisteert volgens beproefde methode.

lees meer »
De muziekinstrumenten de kast uit!

Xylofoons, trommels en sambaballen… Verzamel de schoolinstrumenten en leer ze succesvol te gebruiken in inspirerende muzieklessen. Onze muziekdocent komt helpen, inclusief gastlessen en begeleiding in de klas.

lees meer »
Een kanon van een canon

Ontdek het zingen van canons als ideale teambuilder! In deze training ontmoet je je collega’s op een vrolijke en ontspannen manier. Door de aanvulling met gastlessen in de klas, voel je je gesterkt om ook met je leerlingen de canons in te zetten.

lees meer »
Taaldrukken

Samen een gebeurtenis opnieuw beleven en in druk beeldend vormgeven op papier. Met taaldrukken doen alle, dus ook de taalzwakke, kinderen mee. Hun taalgevoel en communicatief en associatievermogen nemen spelenderwijs toe.

lees meer »
Letterlust

Voor jonge kinderen zijn letters en zinnetjes iedere dag weer een ontdekking. Beetje bij beetje vinden ze uit wat er om hen heen te lezen is. Houd die letterlust wakker met de prikkelende opdrachten van deze workshop!

lees meer »
Weten waar de woorden zijn - kennismaking

Help je leerlingen de woorden te vinden voor wat ze ervaren, denken en doen, óók als ze moeite hebben met de cognitieve kant van taal. Auteur Mariet Lems laat je kennismaken met haar boek Weten waar de woorden zijn.

lees meer »
Weten waar de woorden zijn - cursus

Help je leerlingen de woorden te vinden voor wat ze ervaren, denken en doen, óók als ze moeite hebben met de cognitieve kant van taal.

lees meer »
Dansen met het jonge kind

Speciaal voor groep 1 - 4. In deze workshop leer je hoe kinderen kunnen worden aangezet tot het onderzoeken van hun bewegingsmogelijkheden en hoe je ze uitdaagt tot het maken van eigen dansbewegingen.

lees meer »
Stilte in beweging

We leven in een hectische tijd, die ook de kinderen belast met vele prikkels en ervaringen. In deze cursus leer je de leerlingen helpen zichzelf te blijven onder de stortvloed van indrukken die hen dagelijks overspoelt.

lees meer »
Theatersport

Theater kan ook teamsport zijn! Scènes veranderen van locatie, personages veranderen van karakter als het publiek daarom vraagt. Een geweldige speloefening, erg leuk in de klas.

lees meer »
Pantomime

Niet écht lopen, maar ‘net alsof’. Een hele hoge muur creëren, met alleen mimiek. Leerlingen vinden het prachtig om pantomimetechnieken te leren en er verhalen mee te spelen.  Deze workshop reikt je de technieken aan.

lees meer »
Spelenderwijs bewegen

Je leerlingen zullen veel plezier beleven aan de bewegingsoefeningen die deze workshop biedt. Met name de jongens kunnen er hun energie in kwijt.

lees meer »
Poppenspel

Het poppenspel biedt leerlingen een prachtige ingang tot het theater en een goede mogelijkheid hun eigenheid via de pop te uiten. Na deze workshop kun je meteen met de poppen in de klas aan de slag. 

lees meer »
De klas in en uit de knoop

Kinderen willen voortdurend met elkaar stoeien, wat je vooral op de speelplaats nog weleens mis ziet gaan. De workshop biedt spelvormen die leerlingen helpen de aandacht op zichzelf te richten en zich bewust te zijn van hun grenzen. En die van anderen!

lees meer »
Drama en de sfeer in de groep

Ruim tachtig praktische dramaoefeningen die helpen de sfeer in je klas te behouden of te verbeteren. De leerlingen leren op een speelse manier hoe belangrijk het is om begrip te tonen, te luisteren, samen te werken, aandacht te geven aan een ander en aandacht bij jezelf te houden.

lees meer »
Leraar-in-rol

Wat willen je leerlingen ontdekken? Welke problemen gaan ze overwinnen? In deze workshop leer je de verhaalideeën van je leerlingen spelenderwijs richting geven in vervolgscènes. 

lees meer »
Kostumeren met losse lappen

In deze workshop leer je de fijne kneepjes van het draperen en binden met lappen stof. Daar laten we het natuurlijk niet bij: de nieuwe creaties worden meteen in rollen en in spel ingezet.

lees meer »
Energizers tussendoor

Nog vijf minuten voor de zoemer gaat? Tussen twee leervakken door even iets heel anders doen? Voor die momenten zijn er de ‘Energizers tussendoor’. Een workshop vol dramaspelletjes die de zintuigen prikkelen, de concentratie verhogen en samenwerking stimuleren.

lees meer »
Drukwerk

Met uitwasbare drukinkt een driekleurenlino maken, of een lijnets in dubbeldik pelkarton. Dat lukt jou ook met je groep, na deelname aan deze puur praktische beeldende workshop.

lees meer »
Dat hebben ze bij mij gemaakt

Deze workshop sluit aan bij de projecten Dat heb ik gemaakt! Je frist je beeldende vaardigheden en kennis op en krijgt inspirerende handenarbeidlessen mee met papier, klei, hout en ijzerdraad.

 

lees meer »
Koppie koppie

Leerlingen kijken vaak verbaasd als de term valt: is dat geen grof taalgebruik? Maar nee, de vakterm is toch echt ‘kop-boetseren’. In eerste instantie ben je al kop-boetserend dan ook weinig bezig met een specifieke persoon en zijn uiterlijk: 

lees meer »
Calder tekent in de lucht (met ijzerdraad)

Alexander Calder, Amerikaans beeldhouwer, was het schoolvoorbeeld van de spelende mens. Voor hem geen marmeren beelden of gips; Calder wilde beweging!

lees meer »
Met kinderen kunst bekijken

Kinderen hebben belangstelling voor kunst; ze praten er graag over. Maar hoe voer je in de klas met je leerlingen een gesprek over een schilderij of beeld? Weet je daarvoor zelf wel genoeg van kunst?

lees meer »
Samen tekenen

Leer wat je kunt doen om de ‘tekenschat’ van je leerlingen te vergroten en hoe je de onzekere tekenaars weer enthousiast aan het werk krijgt.

lees meer »
Verf

Regelmatig met z’n allen schilderen, geeft de leerlingen gelegenheid zich beeldend te ontwikkelen en levert een geweldige sfeer op in de groep. Maar zo’n schilderles vergt zoveel organisatie…

lees meer »
Voetspoor - beeldend werken in de natuur

Land art is kunst die gemaakt wordt op een bepaalde plek in het landschap, met materialen die op de plek zelf te vinden zijn. Land art sluit aan bij de menselijke oerdrang betekenis te zoeken/geven en sporen achter te laten. In deze workshop in het bos maak je er daadwerkelijk kennis mee.

lees meer »