Wat is een geheim? En (hoe) moet je het bewaren?

De geheimenverzamelaar komt op bezoek. Hij draagt een lange jas, een hoed en heeft een koffer bij zich vol doosjes en potjes met onschuldige, lieve, gevaarlijke, gruwelijke, breekbare, gênante, lelijke, kleine, grote en zeer zeldzame geheimen…

Deze dubbele workshop maakten we aansluitend bij het gelijknamige taalthema voor een groep 5. De leerlingen spelen en denken samen na. Ze leren een kwestie onderzoeken, een zaak op verschillende manieren bekijken en heel goed luisteren naar elkaar. De inhoud kan aan iedere leeftijdsgroep worden aangepast. De vakdocent maakt op verzoek graag workshops filosofie-theater bij andere onderwijsthema’s.

De verzamelaar vertelt over zijn geheimen en wakkert de verbeelding van de leerlingen aan. Het filosofische gesprek dat volgt begint bijvoorbeeld met de vraag ‘Kan een geheim in een koffer zitten?’ In kleine dramaoefeningen ter inspiratie spelen de leerlingen soorten geheimen uit. (Een heel leuk geheim, bijvoorbeeld. Dat kriebelt door je hele lijf. Het wil eruit!) En ze bedenken in groepjes een geheim dat ze tot de tweede workshop moeten bewaren. Ze moeten het geheim zelf bedenken én afspreken hoe ze dat goed gaan bewaren.

 —–

In de tweede workshop bespreken we de geheimen die bewaard moesten blijven. Of… kende iedereen ze al? Wie vond het moeilijk het geheim te bewaren en waarom? Wie heeft het geheim toch verklapt en waarom? Hoe was het om de geheimen van de andere groepjes niet te kennen? Kon je hun geheim goed raden? Hoe kwam dat?

De groep gaan geheime kwesties uitspelen. Er worden spionnen betrapt, geheimen verklapt of juist gered – en nieuwe ideeën over geheimen stromen toe. In het filosofische gesprek denken de leerlingen na over de vraag of het altijd beter is een geheim te bewaren. En bijvoorbeeld of je zou willen dat iedereen alles van je weet.

In een afsluitend spel leidt de vakdocent de leerlingen in een geleide fantasie naar een geheime deur. Ze grijpen de deurklink vast … en alle groepjes maken een scène over het grote geheim dat volgens hen achter de geheimzinnige deur te vinden is.

 • Omvang:
  Tenminste twee workshops van 1,5 uur per groep.
 • Extra informatie:
  Korting mogelijk bij deelname van meer groepen
  - 2 x 2 workshops van 1,5 uur, voor 2 groepen € 404,00
  - 2 x 3 workshops van 1,5 uur, voor 3 groepen € 504,00
 • Prijs informatie:
  De twee workshops kosten € 270,00 inclusief.
 • Onze workshops en projecten worden op maat geleverd. Art & Sofie neemt daarom altijd contact op over vorm en omvang en stuurt daarna een offerte. Belangstelling?

  Mail ons via onderstaande knop, of bel 030 2734021.