Verhaal als spelmateriaal
doorgaande drama-leerlijn

Gloednieuwe workshopserie voor elke groep, gebaseerd op mooie kinderboeken. Samen vormen ze een doorgaande leerlijn, die inzet op de ontwikkeling van de competenties creëren, presenteren en sociale vaardigheden.

De leerlingen maken kennis met het werk van gerenommeerde kinderboekenschrijvers. Ze lezen het boek – of een deel daarvan, gezamenlijk of individueel – en gaan in de dramalessen aan de slag met de thema’s, personages en situaties in het verhaal.

De vakdocenten geven in iedere groep 4 dramaworkshops. Iedere les staat weer een andere drama-basisvaardigheid centraal: fysiek spel, spelen vanuit emoties, improviseren en teksttoneel. De workshops bieden een verscheidenheid aan theatertechnieken en werkvormen: fysiek spel, toneelspel, uitbeeldspel en improvisatie.

Omschrijving van de dramalessen per groep

Groep 1-2
We leggen het accent op het stimuleren en structureren van de fantasie en eerste experimenten met de uitingsmogelijkheden van lichaam, stem en mimiek. De lessen zijn grotendeels klassikaal: de vakdocent begeleidt intensief, doet veel voor en neemt de kleuters als spannend personage mee op avontuur (teaching-in-role).

We gebruiken de Nijntje-boeken (Dick Bruna), Jip en Janneke (Annie M.G.), De Gruffalo (J. Donaldson) en Kikker en zijn vriendjes (Max Velthuijs). Alledaagse gebeurtenissen als een bezoek aan het strand, maar ook dieren en fantasiefiguren komen als thema aan bod. De kinderen leren binnen situaties verschillende rollen spelen. Door het spelen van fantasiefiguren werken ze aan het vergroten hun expressiemogelijkheden (lichaam, stem, mimiek).

Groep 3-4
In deze fase leren de leerlingen beter samenwerken en samenspelen. We kunnen maakopdrachten gaan geven, waarin ze met elkaar een korte presentatie voorbereiden. Hun publieksbesef zal nog erg onontwikkeld zijn, maar met deze opdrachten worden belangrijke vaardigheden getraind.

 We werken o.a. met de boeken Pluk van de Petteflet (Annie M.G.) en Het Sleutelkruid (Paul Biegel). De thema’s zijn: wonen, vriendschap, dieren, familie en ‘anders zijn’. De leerlingen leren een verhaal om te zetten naar een korte toneelscène met een duidelijk begin, midden en einde. 

Groep 5-6
Het spelen voor publiek wordt voor groep 5 en 6 steeds interessanter. Zij worden nog niet gehinderd door schaamtegevoelens en kunnen dus vrij spelen. Hun dramatisch inzicht in de opbouw van een rol en een ontwikkelt zich. Presentaties beginnen vorm te krijgen. We zullen de leerlingen regelmatig vragen elkaar feedback te geven.

We werken vanuit boeken van Roald Dahl en Lydia Rood. Thema’s die naar voren komen zijn avonturen, democratie, vriendschap en identiteit. De leerlingen leren een link te leggen tussen de thema’s in de verhalen en hun eigen leefwereld. Ze leren verhalen omzetten naar theaterscènes met een duidelijk begin, midden, einde en een duidelijk ‘wie, wat, waar’.

Groep 7-8
Sociale interactie in de drama-les is bijzonder waardevol. We werken eraan door met oefeningen en kleine presentaties die het theatraal inzicht van de leerlingen verder ontwikkelen.

We werken o.a. met de boeken Polleke (Guus Kuijer), Don Quichot (in de versie van Rosa Navarro Duran) en Griekse Mythen (in de versie van Imme Dros). De thema’s die een bod komen: oorlog, wraak, liefde, moord en culturele verschillen. De leerlingen leren hoe je de essentie van een verhaal kunt vinden en leren zelf een dialoog schrijven. Ze leren welke speelstijlen passend zijn bij verschillende literatuurvormen.

 

 • Doelgroep: Groep 1 - 8
 • Omvang:
  Voorleestijd, naar keuze - door de klassenleerkacht
  4 dramaworkshops van 45 minuten
 • Prijs informatie:
  Als we uitgaan van een school met 8 jaargroepen, dan
  kunnen 2 vakdocenten ieder 4 groepen 4 keer lesgeven.
  De prijs van het project is dan € 1616,00 inclusief (€ 50,50 per les)

  Een aanvullende teamtraining van 2,5 uur kost € 348,00
 • Onze workshops en projecten worden op maat geleverd. Art & Sofie neemt daarom altijd contact op over vorm en omvang en stuurt daarna een offerte. Belangstelling?

  Mail ons via onderstaande knop, of bel 030 2734021.