Stel je voor: je bent (een
rijk) kind in de pruikentijd

Rijke Nederlanders keken veel af van de Fransen. Ze lieten ‘Franse tuinen’ aanleggen en kleedden zich in Franse stijl. Stel je voor dat je met zo’n bepoederde pruik rondloopt. Ja, kinderen ook, in de Tijd van Pruiken en Revoluties!

Bij de Franse mode hoorde het dragen van een pruik. Zowel mannen als vrouwen kleedden zich opzichtig. Met veel make-up, maar ook met kleding met kant, gouddraad, gespen en strikken. Ook was het dragen van schoeisel met hoge hakken populair.

De vakdocent bekijkt portretschilderijen uit de Pruikentijd met de leerlingen. Natuurlijk konden alleen de rijken zich zo’n portret veroorloven. Zij waren ook degenen die aan de mode konden meedoen – de pruiken pakten in Nederland trouwens bescheidener uit dan in Frankrijk.

De leerlingen gaan beeldend aan de slag. Ze maken voor zichzelf een fraaie, opzichtige ’18e eeuwse’ pruik met veel krullen en versieringen, met gebruik van wol, wc-rollen en papier.

Extra mogelijkheden

 • Het is erg leuk de dames en heren daarna bepruikt en wel vast te leggen in een ‘historische’ fotoserie
 • Ze kunnen zich daarvoor nog verder uitdossen met make-up, veren, waaiers en verkleedkleren
 • We kunnen tableau-vivants maken naar de schilderijen die de leerlingen bekeken hebben

Ondertussen is het logo van deze periode de guillotine. Het luxe leven van de dames en heren werd bedreigd door opstanden van het volk, dat een beter leven en democratie eiste. Daarover meer in deze workshops: volgt binnenkort.

 

 • Doelgroep: Groep 5 - 8
 • Omvang:
  Tenminste 2 beeldende workshops van 1,5 uur
  of een ochtend
 • Prijs informatie:
  Een workshop van 1,5 uur kost € 135,00
  Bijkomende materiaalkosten: € 40,00

  Korting is mogelijk als meer groepen deelnemen
  2 workshops van 1,5 uur op dezelfde dag kosten € 202,00 (€ 101,00 per groep)
  3 workshops van 1,5 uur op dezelfde dag kosten € 252,00 (€ 84,00 per groep)
 • Onze workshops en projecten worden op maat geleverd. Art & Sofie neemt daarom altijd contact op over vorm en omvang en stuurt daarna een offerte. Belangstelling?

  Mail ons via onderstaande knop, of bel 030 2734021.