Een held! Of toch niet?

Wat maakt je een held? Dat is de vraag, in dit project dat de leerlingen op de eerste plaats de spannende, 3000 jaar oude (!) Odysseus-verhalen en een uitdagende beeldende opdracht biedt. Onze vakdocenten nemen alle beeldende lessen voor hun rekening.

Art & Sofie’s vakdocent introduceert het project, de verhalen en het werken met de Heldenmuur bij het team. De klassenleerkrachten van groep 3 – 8 lezen zelf Michael de Cock’s prachtige hervertelling van de Odyssee voor. Odysseus heeft zijn lot niet in eigen hand, maar de manier waarop hij omgaat met wat hem allemaal overkomt maakt hem bewonderenswaardig. Of niet?

Wat vinden de leerlingen daarvan? Wat is eigenlijk een held? En wat is ‘dapper’? De groepen filosoferen daarover aan de hand van hun Heldenmuur. Ze zoeken uit wie hun eigen helden zijn – en waarom, en vragen zich af hoe anderen dat zien – en waarom. Op de Muur zal zichtbaar worden dat sommige helden hebben afgedaan, en andere mensen wellicht op het schild gehesen worden. En dat de omschrijving van ‘een held’ verandert, genuanceerder wordt?

Onder leiding van de vakdocenten verbeelden de leerlingen in de gastlessen de mens-dieren op het eiland van Kirke, de reuzen-cycloop Polemus, Odysseus in gevecht met het zevenkoppige monster Skulla, het verhaal van Paard van Troje of Odysseus’ ontmoeting met Nausikaja. Op de eindpresentatie toont elke groep zijn beeldend werk en doet verslag van de ideeënontwikkeling op hun Heldenmuur.

De kleuters exposeren dan hun prachtige groene bos met alle dieren die er thuishoren. Zij zijn aan de slag geweest met prentenboek De Gruffalo, over een piepklein muisje dat alle enge dieren in het bos én de Gruffalo te slim af is. Waarom deze muis heel dapper is, weten de kinderen je dan haarfijn uit te leggen.

Praktisch
Het lesboekje wordt toegezonden. De vakdocent introduceert het project een maand tevoren bij het hele team. De vakdocent geeft in elke jaargroep één gastles van 1,5 uur.* Het team geeft de overige lessen zelf.

*De prijs van dit schoolproject is gebaseerd op een school met 8 jaargroepen en op 8 gastlessen in de klas door onze vakdocent. Art & Sofie neemt na inschrijving contact op voor overleg over een eventuele uitbreiding van het aantal lessen. Extra gastlessen kosten € 100,00 per les van 1,5 uur of € 252,00 per dag (3 lessen).

 • Doelgroep:
  De hele school
 • Omvang:
  2-6 voorleessessies, klassengesprekken, een beeldende gastles per groep
 • Begeleiding:
  Teaminstructie, gastles van 1,5 uur in iedere groep
 • Lesmateriaal:
  Boek De lange weg naar huis, boek De Gruffalo,
  lesboekje, landkaart, ppt. met beeldmateriaal
 • Extra informatie:
  De materiaalkosten voor de beeldende gastlessen zijn ongeveer € 1,00 per leerling.
 • Prijs informatie:
  Dit project met extra lange gastles in iedere groep kost € 990,00

  Er is ook een theaterproject (groep 3-8) over Odysseus: De lange weg naar huis
 • Onze workshops en projecten worden op maat geleverd. Art & Sofie neemt daarom altijd contact op over vorm en omvang en stuurt daarna een offerte. Belangstelling?

  Mail ons via onderstaande knop, of bel 030 2734021.