Kunstenaar en vakdocent Mai Linh Ly richt tijdelijk haar atelier in de school in. De kinderen zien haar tekenen en schilderen – tussen de planten die haar inspireren – en mogen alles vragen. Het is de start van een kunstzinnig plantenonderzoek: ze krijgen allemaal een stekje mee naar de klas.
Hieronder een beschrijving van het volledige project rond bloemen en planten. De workshops 2, 3 en 5 kunnen door de klassenleerkracht worden uitgevoerd a.h.v. de lesbeschrijving. Het geheel kan worden afgesloten met een kleine tentoonstelling.
Workshop 1. In het atelier van Mai Linh
De kinderen bezoeken de kunstenaar in ‘haar atelier’ en bespreken werk, inspiratiebron (de planten) en schildersmaterialen met haar.
Workshop 2. Mijn eigen plant z’n eigen pot (door de klassenleerkracht)
De leerlingen beschilderen een eigen bloempotje en planten hun stekjes.
Workshop 3. In vruchtbare aarde (door de klassenleerkracht)
De plantjes krijgen water en worden op een mooie lichte, niet te warme of te koude plek neergezet. Af en toe krijgen ze water. In een reeks tekeningen leggen de kinderen de groei vast.
Workshop 4. Plantenkunst – het maken van een gelatinedruk (door de kunstenaar)
Mai Linh Ly komt terug op school en bekijkt de stekjes met de leerlingen. Ze zijn flink gegroeid!
Groepje voor groepje neemt ze kinderen mee naar haar atelier. De kinderen maken zelf gelatinedrukken van de blaadjes van hun plantje. De ‘positieve’ afdrukken voegen we samen in één kunstwerk van de hele groep.
Workshop 5. Hoe ziet dat blad er ook weer uit? (door de klassenleerkracht)
De kinderen bekijken en bespreken samen nogmaals het type blad ze hebben afgedrukt. Met kleurpotloden tekenen ze de nerven in de ‘negatieve’ afdruk van het blad, zodat je precies kunt zien hoe het water het hele blad bereikt.
Workshop 6. Zelfportret als plant (door de kunstenaar)
Geïnspireerd door het beeldend werk van Mai Linh Ly en o.a. Picasso (La femme fleur) maken de kinderen een schilderij van zichzelf als plant. Wat zou jij voor plant zijn, denk je? Wat wil/kun je over jezelf vertellen in het schilderij?
Een of meer workshops uit de reeks In vruchtbare aarde- dans vullen het project mooi aan.