De Aboriginals van Australië

De Aboriginals van Australië leefden tot voor kort nog in compleet evenwicht met de natuur.  In hun kunst verbeeldden ze verhalen uit de Droomtijd, toen volgens de overlevering de ruige natuur van Australië haar vorm kreeg.

Sommige verhalen spelen op een specifieke plek. Andere dromen gaan over de wegen die de droomwezens hebben afgelegd. Met ceremoniële liederen, lichaamsschilderingen en schilderijen worden de verhalen levend gehouden en van generatie op generatie overgeleverd.

Workshop 1 – door de klassenleerkracht
Bekijken en bespreken tentoonstelling + reproducties schilderingen

De leerlingen krijgen een inleiding op het thema ‘de Reis’, met aanvullende informatie over Aboriginals, de Droomtijd en de mythen. Zij leren hoe een Aboriginal schilderij wordt opgebouwd uit diverse Droomtijdelementen: de voetsporen, de waterbronnen, de slang en de rivier. De schilderijen zijn gemaakt door diverse mensen van één clan, die er samen aan werkten. Het schilderij lag op de grond en de kunstenaars zaten erop en eromheen.

Workshop 2 – door de vakdocent beeldend
Het vormgeven van ‘De Reis’

De leerlingen schilderen ‘in clanverband’ de eerste laag van hun eigen reisverhaal (zo’n 4 – 6 leerlingen per schilderij). Ze verdiepen zich verder in de vormentaal van de Aboriginals, leren in groepsverband een werkstuk te maken. Ze bedenken symbolen voor dieren, dingen en gebeurtenissen die onderweg plaatsvinden en leren deze in beeldtaal vorm te geven.

*Passend bij dit project: zelf verf maken in Schilderen in de prehistorie en didgeridoo leren spelen in workshops didgeridoo

** Er is ook een project over de Aboriginals voor de hele school: De Regenboogslang

 • Doelgroep: Groep 5 - 8
 • Omvang:
  Inleidende workshop door de klassenleerkracht en
  tenminste 1 workshop van 1,5 uur door de vakdocent beeldend
 • Lesmateriaal:
  Lesboekje voor de klassenleerkracht en 2 tentoonstellingskisten
  met Aboriginal kunstvoorwerpen
 • Prijs informatie:
  Korting mogelijk bij deelname van meer groepen

  Een workshop van 1,5 uur kost € 135,00
  2 workshops van 1,5 uur op dezelfde dag € 202,00 (€ 101,00 per groep)
  3 workshops van 1,5 uur op dezelfde dag € 252,00 (€ 84,00 per groep)
  + € 50,00 voor vervoer en huur van de tentoonstellingkisten
 • Onze workshops en projecten worden op maat geleverd. Art & Sofie neemt daarom altijd contact op over vorm en omvang en stuurt daarna een offerte. Belangstelling?

  Mail ons via onderstaande knop, of bel 030 2734021.