Delfts blauw – uit China

Een vaas, een tegel, een bord, kopje of een heel servies… je hebt vast wel íets met Delfts blauw in huis? En als jij het niet hebt, dan opa of oma zeker. Delfts blauw serviesgoed is al populair sinds het in de Gouden Eeuw werd uitgevonden. Want ja, typisch Nederlands. Goed bedacht van ons …

Dat klopt, het was goed bedacht en werd erg succcesvol. Maar origineel waren de Delftse pottenbakkers niet.

In de Gouden Eeuw brachten de schepen van de VOC Chinees porselein naar Nederland. Men vond het hier prachtig, maar het was zo zeldzaam en duur dat alleen zeer rijke mensen het konden betalen. Daarom begonnen Nederlandse pottenbakkers het porselein te imiteren, en dat lukte op den duur erg goed. Het ‘Delfts Blauw’ – geen porselein, maar een faience – werd zelf beroemd. Buitenlandse toeristen nemen nog steeds graag een Delfts Blauw bord of molentje als souvenier mee terug naar huis.

De vakdocent bespreekt Chinees en Delfts blauw serviesgoed met de leerlingen en laat verschillen en overeenkomsten in de motieven onderzoeken. Daarna gaan ze zelf creatief aan de slag in de sfeer van beide keramiektradities.

Er wordt in tweetallen samengewerkt aan nieuwe creaties: een leerling werkt in Delftse, de ander in Chinese stijl. De borden worden na voltooiing doorgesneden en de Chinese en Delftse kant samengevoegd. Resultaat: een bord waarop zowel China als Nederland trots mag zijn!

Workshop 1: De leerlingen leren over Delfts en Chinees Blauw en maken een ontwerp
Workshop 2: Ze beschilderen hun borden en voegen ze 2 aan 2 samen

 • Doelgroep: Groep 7 - 8
 • Omvang:
  Een serie van tenminste 2 workshops van 1,5 uur
 • Prijs informatie:
  Korting is mogelijk als meer groepen deelnemen

  2 workshops voor 1 groep kosten € 270,00
  2 workshops voor 2 groepen kosten € 404,00 (€ 202,00 per groep)
  2 workshops voor 3 groepen kosten € 504,00 (€ 168,00 per groep)
  + € 10,00 materiaalkosten per groep
 • Onze workshops en projecten worden op maat geleverd. Art & Sofie neemt daarom altijd contact op over vorm en omvang en stuurt daarna een offerte. Belangstelling?

  Mail ons via onderstaande knop, of bel 030 2734021.