Je bent wat je eet –
rijk en arm in de 19e eeuw

In de Tijd van Burgers en Stoommachines voltrok zich een industriële revolutie in Europa. Met de nieuwe stoommachines werd ongekend veel geproduceerd, verhandeld, verscheept en verdiend – door de burgerij. Arbeiders en boeren werkten onder zware omstandigheden.

De vakdocent laat zien hoe industrialisatie en de kloof tussen rijk en arm het onderwerp werden van de 19e-eeuwse kunst. En concentreert zich uiteindelijk op schilderijen ‘aan tafel’. De nieuwe rijken lieten zich graag portretteren aan hun letterlijk schitterende dis. Daartegenover schilderden kunstenaars als Vincent van Gogh liever de armelui. Zijn Aardappeleters drukt de armoe treffend uit in, zoals hij dat noemde: zoowat de kleur van een goed stoffigen aardappel, …’

Beeldende opdracht
De leerlingen gaan aan de slag met het gegeven ‘rijk gedekte tafel’ versus ‘aardappeleters’. Ze leren vorm en vooral kleuren zo te kiezen dat  hun schilderij – zoals bij van Emslie en Van Gogh – een rijke, danwel armoedige sfeer uitstraalt.

 • Het is mogelijk de leerlingen individueel of samen een schilderij te laten maken. Ze kunnen allemaal een ‘rijk’ of een ‘arm’ schilderij maken, of we kunnen de beide helften van de groep een van de twee laten maken.
 • Mooie variant: de leerlingen maken een driedimensionaal werk van een gedekte tafel. Materiaal: kosteloze materialen en papier-maché dat wordt beschilderd.
 • Doelgroep: Groep 5 - 8
 • Omvang:
  Tenminste 1 workshop van 1,5 uur
  Voor de driedimensionale variant tenminste 2 workshops van 1,5 uur
 • Prijs informatie:
  Korting mogelijk bij deelname van meer groepen

  Een workshop van 1,5 uur kost € 135,00
  2 workshops van 1,5 uur op dezelfde dag € 202,00 (€ 101,00 per groep)
  3 workshops van 1,5 uur op dezelfde dag € 252,00 (€ 84,00 per groep)
 • Onze workshops en projecten worden op maat geleverd. Art & Sofie neemt daarom altijd contact op over vorm en omvang en stuurt daarna een offerte. Belangstelling?

  Mail ons via onderstaande knop, of bel 030 2734021.